Σε λειτουργία τέθηκαν τα συστήματα ασφαλείας που τοποθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στη θωράκιση του κτιρίου από βομβιστικές επιθέσεις, παρόμοιες με αυτές του περασμένου Μαΐου.

Σε πρώτη φάση τέθηκε σε λειτουργία η μία από τις τρεις μαγνητικές πύλες που τοποθετήθηκαν στην κεντρική είσοδο του κτιρίου -επί της 26ης Οκτωβρίου- και απ’ όπου προβλέπεται να εισέρχονται οι διάδικοι. Στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκαν και λειτουργούν τα συστήματα ελέγχου χειραποσκευών X-RAY.

Επίσης, τοποθετήθηκαν άλλες δύο μαγνητικές πύλες σε ισάριθμα σημεία πρόσβασης του ισογείου απ’ όπου το επόμενο διάστημα θα εισέρχονται στο κτίριο δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι με την επίδειξη κάρτας αναγνώρισης σε ειδικό μηχάνημα, αποφεύγοντας, έτσι, τη χρονοβόρα διαδικασία του ελέγχου. Άλλο ένα σημείο πρόσβασης δημιουργήθηκε στο υπόγειο όπου βρίσκεται το πάρκινγκ των δικαστηρίων. Αυτά τα σημεία πρόσβασης αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα.

Έγγραφο του υπουργού προς τους προϊσταμένους όλων των δικαστηρίων

Στο μεταξύ, έγγραφο προς τους προϊσταμένους όλων των δικαστηρίων της χώρας, απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης και το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

«Όπως προκύπτει από τις δύο πρόσφατες επιθέσεις, ο χώρος της Δικαιοσύνης έχει στοχοποιηθεί», παρατηρεί ο κ. Καστανίδης και συνεχίζει: «Το φρόνημα, εντούτοις, των δικαστών δεν επιτρέπεται να καμφθεί από τέτοιου είδους επιθέσεις και με κάθε τρόπο πρέπει να διασφαλισθεί η απόλυτη ελευθερία τους να κρίνουν και να αποφασίζουν κατά συνείδηση, σεβόμενοι μόνο το Σύνταγμα και τους νόμους».

Ο κ. Καστανίδης ζητεί από τους διευθύνοντες των δικαστηρίων να φροντίσουν, ώστε να μην εισέρχεται κανείς στο δικαστικό μέγαρο χωρίς προηγούμενο έλεγχο της ταυτότητας και των αποσκευών που φέρει.