Όταν θέλετε να αλλάξετε τη γεύση των κρεάτων που έχετε σκοπό να μαγειρέψετε, η χρήση μιας νόστιμης μαρινάδας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχετε. Αφήνοντας τα κρέατά σας να «κολυμπήσουν» σε ένα πλούσιο μείγμα γεύσεων θα προσθέσετε ένα νέο βάθος για τους γευστικούς σας κάλυκες.
Τι είναι η μαρινάδα
Η δομή μιας μαρινάδας είναι πολύ απλή και αποτελείται από ένα τρίο συστατικών: ένα λάδι, ένα οξύ και καρυκεύματα που μπορεί να κυμαίνονται από μπαχαρικά και άλατα μέχρι γλυκά συστατικά. Αλλά μια καλή μαρινάδα δεν θα αλλάξει μόνο τη γεύση ενός φαγητού, αλλά θα μεταβάλει και την υφή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πρωτεΐνες όπως η μπριζόλα.
Μια μαρινάδα, λοιπόν, θα εμφυσήσει αλμυρά, γλυκά και πικάντικα στοιχεία, ενώ παράλληλα θα μαλακώσει το κρέας. Το πόσο καιρό θα αφήσετε τις μπριζόλες σας στη μαρινάδα, μάλιστα, μπορεί να επηρεάσει το πόσο νόστιμο και ζουμερό είναι το κρέας σας μόλις ψηθεί. Αλλά την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε μια τέτοια μπριζόλα, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να προσθέσετε μέλι. Το μέλι είναι ένα εντυπωσιακό προϊόν για το κρέας και οι «υπερδυνάμεις» του υπερβαίνουν την απλή προσθήκη γλυκύτητας.
Το μέλι βοηθάει να κλειδώσουν οι χυμοί
Το μέλι σε μια μαρινάδα μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει όλους αυτούς τους νόστιμους χυμούς της μπριζόλας εκεί που ανήκουν -μέσα στη μπριζόλα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το μέλι είναι υγροσκοπικό, πράγμα που σημαίνει ότι προσελκύει την υγρασία και τη συγκρατεί όσο περισσότερο μπορεί.
Το μέλι είναι, επίσης, η τέλεια γλυκιά προσθήκη σε μια μαρινάδα όπου δεν υπάρχουν πολλά πικάντικα συστατικά που σας κάνουν να ψάχνετε για ένα ποτήρι νερό. Αυτό οφείλεται στις κολλώδεις ιδιότητες του μελιού που μοιάζουν με σούπερ κόλλα, οι οποίες βοηθούν τα άλλα καρυκεύματα και μπαχαρικά να κολλήσουν στο κρέας. Αυτό το χρυσό σιρόπι καραμελώνει, επίσης, όταν μαγειρεύεται, βοηθώντας να ροδίσουν οι αγαπημένες σας μπριζόλες και δημιουργώντας μια όμορφη κρούστα, ενώ προσθέτει μια διακριτική γλυκύτητα.
Η προσθήκη μελιού σε μια μαρινάδα για μπριζόλες, όμως, έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Επειδή το μέλι δρα ως φυσικό συντηρητικό, μπορείτε να αναμείξετε μια παρτίδα αυτού του υγρού και να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα σε αεροστεγές δοχείο ή ακόμη και να το καταψύξετε για μελλοντική χρήση.