Υλικά

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml σπορέλαιο
  • 1 ξύσμα από πορτοκάλι
  • 60 ml χυμό πορτοκάλι
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 0,5 κ.γ. κανέλα
  • 50 ml κονιάκ
  • 0,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 0,25 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Πρώτα, ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τη φέτα πορτοκαλιού. Βράζετε για 5 λεπτά. Αφήνετε στην άκρη.
  2. Κατόπιν, βάζετε σε μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το ξύσμα, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.
  3. Ανακατεύετε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  5. Πλάθετε τα μελομακάρονα και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα. Τα χαράζετε με πιρούνι.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C , για 25 λεπτά. Μην τα αφήσετε περισσότερο γιατί θα σφίξουν.
  7. Βεβαιώνεστε πως το σιρόπι έχει κρυώσει και μόλις ετοιμαστούν τα μελομακάρονα, τα βουτάτε όπως είναι ζεστά. Τα περνάτε για 2 λεπτά (οι χρόνοι εδώ εξαρτάται από το πόσο σιροπιαστά τα θέλετε) από το σιρόπι και μετά τα ακουμπάτε σε πιατέλα.
  8. Τα πασπαλίζετε με τα κοπανισμένα καρύδια.