Υλικά
- 8 κρεμμύδια ασκαλώνια (εσαλότ, του στιφάδου) καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
- 2 μπριζόλες sirloin 175 γραμ. η καθεμιά
- μπόλικο μαύρο κρεμμύδι φρεσκοτριμμένο
- 25 γραμ. βούτυρο
- 5 κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο
- 1 μεγάλο ποτήρι κόκκινου κρασιού (175 ml)
- ζωμός βοδινού 150 ml
Εκτέλεση
- Σιγοβράζεις τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα με νερό για 2-3 λεπτά και τα αφήνεις στην άκρη. Καρυκεύεις το κρέας με λίγο αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι.
- Ζεσταίνεις το μισό βούτυρο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει, μαγειρεύεις τις μπριζόλες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά για μισοψημένα γούστα (ή και περισσότερο αν τις προτιμάς καλοψημένες).
- Αφαιρείς τις μπριζόλες από το τηγάνι και προσθέτεις το υπόλοιπο βούτυρο και τα κρεμμυδάκια, τα οποία τσιγαρίζεις μέχρι να αποκτήσουν μια καφετί απόχρωση.
- Ρίχνεις το μπαλσάμικο και μαγειρεύεις για μερικά λεπτά ακόμα. Προσθέτεις στο τέλος και το κρασί και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνεις τον ζωμό βοδινού και συνεχίζεις για λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σερβίρεις με τα κρεμμύδια και τον ζωμό πάνω στις μπριζόλες και γαρνίρεις με ό,τι θες. Τα βραστά λαχανικά και οι πατάτες πάνε πολύ με το πιάτο αυτό.