Υλικά

  • 2 κ. σ. ζάχαρη
  • 2 κ. σ. μαγειρική σόδα
  • 350- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
  • Το χυμό από 1 λεμόνι
  • Το χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ. σ. ξύδι λευκό κρασί
  • 1/2 φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • Για το σιρόπι:
  • 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού νερό
  • 1/2 φλ. τσαγιού μέλι
  • Το χυμό 1/2 λεμονιού
  • κανέλας
  • 150 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε τα ασπράδια αυγών στον κάδο του μίξερ, μαζί με μια πρέζα αλάτι. Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ παχύρρευστο και να σχηματιστεί μια μακρόστενη κορυφή όταν σηκώνετε το σύρμα (μαρέγκες).
  2. Προσθέστε έναν έναν τους κρόκους αυγών, ενώ ανακατεύετε- περιμένετε να απορροφηθεί ο καθένας, πριν προσθέσετε άλλον έναν.
  3. Σε ένα φλιτζάνι προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και τη μαγειρική σόδα, ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί και ρίξτε το στο μείγμα των αυγών. Προσθέστε το ξύδι από λευκό κρασί και τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
  4. Αδειάστε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και κοσκινίστε το αλεύρι. Προσθέτετε το λάδι και ζυμώστε με τα χέρια σας, μέχρι να αποκτήστε μία λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει (αν κολλάει, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι).
  5. Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια, σκεπάστε την με λίγη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  6. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, μέχρι να λαμπυρίσει αλλά να μην καίει.
  7. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίξτε κάθε μέρος της ζύμης σε λεπτά ορθογώνια φύλλα. Τυλίξτε σε ρολά και τηγανίστε στο καυτό λάδι. Τοποθετήστε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και επαναλάβετε με τις υπόλοιπες.
  8. Για να ετοιμάσετε το σιρόπι ρίξτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (μην ανακατεύετε το σιρόπι).
  9. Τοποθετήστε τις δίπλες σε μια πιατέλα και περιχύστε με το σιρόπι (ή αν θέλετε να είναι πολύ σιροπιαστές, βυθίστε καθεμία στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα).
  10. Πασπαλίστε με αλεσμένα καρύδια και κανέλα.
  11. Εναλλακτικά, ζεστάνετε το μέλι, περιχύστε τις δίπλες και γαρνίρετε με ψιλοκομμένα καρύδια.