Υλικά

  • 3 μέτρια λευκά κρεμμύδια
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ. σ. καστανή ζάχαρη
  • 400 γρ. σπαγγέτι
  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερη για το σερβίρισμα
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση

Εκτέλεση

  1. Κόψτε τα κρεμμύδια σε λωρίδες.
  2. Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο.
  3. Αφήστε το μείγμα να μαγειρευτεί αργά για 40 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά καθώς τα κρεμμύδια καραμελώνουν.
  4. ‘Οταν τα κρεμμύδια έχουν μαλακώσει και ροδίσει, προσθέστε το βαλσάμικο ξύδι και την καστανή ζάχαρη.
  5. Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά και σβήστε τη φωτιά.
  6. Προσθέστε τα σπαγγέτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και μαγειρέψτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente.
  7. Κρατήστε 1 φλιτζάνι νερό μαγειρέματος ζυμαρικών πριν σουρώσετε τα μακαρόνια.
  8. Προσθέστε τα σπαγγέτι στην κατσαρόλα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με το βούτυρο, την παρμεζάνα και λίγο από το νερό ζυμαρικών. Ανακατέψτε καλά για να σχηματιστεί μια σάλτσα.
  9. Αλατοπιπερώστε καλά και σερβίρετε.