Την απόφαση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να παραδώσει τον έλεγχο των βασικών πετρελαϊκών τερματικών στις παράλληλες αρχές της ανατολικής Λιβύης επέκρινε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Πετρελαίου (NOC) με έδρα την Τρίπολη, υπογραμμίζοντας ότι κάθε εξαγωγή από αυτές θα είναι «παράνομη», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι εξαγωγές από τους παράλληλους θεσμούς είναι παράνομες και θα αποτύχουν όπως απέτυχαν και στο παρελθόν», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μουστάφα Σανάλαχ, επικεφαλής της NOC.
«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι απολύτως ξεκάθαρες: οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η παραγωγή και οι εξαγωγές βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της NOC στην Τρίπολη και υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας», την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε.
Ο Σανάλαχ προειδοποίησε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα και τους παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς. Η «NOC προειδοποιεί τις εταιρείες κατά της σύναψης συμβολαίων αγοράς πετρελαίου από τις παράλληλες αρχές. Δεν θα γίνουν σεβαστά και η NOC θα προσφύγει δικαστικά εναντίον τους», υπογράμμισε.
Η Λιβύη εξάγει πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι μεταξύ των πιο πιστών πελατών της.
Ο στρατάρχης Χάφταρ, που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τις οποίες κατέλαβε στην ανατολική Λιβύη θα ελέγχονται πλέον από μια Εθνική Επιτροπή Πετρελαίου στα ανατολικά.
Για να δικαιολογήσει την αμφιλεγόμενη αυτή απόφασή του ο εκπρόσωπός του Άχμεντ αλ Μεσμάρι είχε δηλώσει ότι αντίπαλες, ένοπλες οργανώσεις και «τρομοκράτες χρηματοδοτούνται από τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου». Ο Μεσμάρι αναφερόταν στη δύναμη που διοικεί ο οπλαρχηγός Ιμπραχίμ Τζαντράν, η οποία επιτέθηκε εναντίον των τερματικών σταθμών στη Ρας Λανούφ και την ας Σίντρα και τις κατέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα πριν μερικές ημέρες.
Η φυλή του 35χρονου Τζαντράν, η αλ Μαγάρμπα, που ζει ιστορικά στην περιοχή όπου βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αψηφά συχνά τις μεταβατικές αρχές μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι.
Επί δύο χρόνια εμπόδιζε τις εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή αυτή έως το 2016 οπότε τον εκδίωξε ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός, η δύναμη του Χάφταρ.