Οι Ρώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία μπορεί να ανακοίνωσαν δημοψηφίσματα για να ενωθούν οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ με την Ρωσία, όμως οι ρωσικές μετοχές σημείωσαν απότομη πτώση.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχα έπεσε περισσότερο από το 10% , κάτω από τις 2.200 μονάδες. Έτσι, οι μετοχές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Αυγούστου, με τον δείκτη RTS που βασίζεται στο δολάριο να υποχωρεί κατά 5,2% στις 1.206,5 μονάδες στις 13.09 GMT. Ο δείκτης MOEX που βασίζεται στο ρούβλι υποχώρησε κατά 5,1% στις 2.305,7 μονάδες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μπορεί να κλιμακωθεί η κατάσταση με δύο τρόπους. Αρχικά, ενδέχεται να εκδηλωθεί ρωσική επίθεση, κάτι που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν έμψυχο και άψυλο υλικό. Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ρωσία να παγειώσει την κατάσταση και να προσπαθήσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε οποιαδήποτε λοιπόν από τα δύο σενάρια, η οικονομική ελίτ της Ρωσίας φέρεται να θέλει να είναι προετοιμασμένη για νέες κυρώσεις και οικονομικές πιέσεις από την Δύση, οπότε αρχίζει να συγκεντρώνει χρήματα, ώστε να αντιμετωπίσει και το δυσμενέστερο σενάριο.

Ρούβλια

Σταθερό το ρούβλι

Το ρούβλι παρέμενε σταθερό διατηρώντας την ισοτιμία του στο όριο των 60 ρουβλίων έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το ρούβλι παρέμεινε σταθερό στο όριο 60,15 ρουβλίων ανά δολάριο και ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,3% φθάνοντας τα 59,98 ρούβλια ανά ευρώ

Το ρωσικό νόμισμα πρόκειται να ενισχυθεί από τη φορολογική περίοδο στο τέλος του μήνα, κατά την οποία συνήθως οι εξαγωγείς της Ρωσίας μετατρέπουν τα κέρδη τους σε ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλια για να καταβάλουν τις πληρωμές στα δημόσια ταμεία. Η κορύφωση των πληρωμών πέφτει στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Επισημαίνουμε ότι η δυναμική των συναλλαγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, παρά την έναρξη της εβδομάδας-κλειδί πριν από την πληρωμή των φόρων από τους εξαγωγείς, μπορεί εν μέρει να συνδέεται με την έλλειψη ρευστότητας σε συνάλλαγμα για έναν αριθμό παικτών» δήλωσε ο αναλυτής της Promsvyazbank Γιεγκόρ Ζίλνικοφ.