Σε επίπεδα ρεκόρ, στο 61,14% ανήλθε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,46 μονάδες σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Τον Φεβρουάριο η αύξηση των τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 54,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας συνεχώς ρεκόρ που συνδέονται με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και ιδιαίτερα με το άλμα των τιμών ενέργειας.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δυο βασικοί εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας από τους οποίους εξαρτώνται οι προμήθειές της σε ενέργεια (αέριο και πετρέλαιο) και σιτηρά καθώς και η τουριστική της βιομηχανία, κοστίζουν ακριβά στη χώρα.
Υπό αμφισβήτηση η κεντρική τράπεζα
Οι παρατηρητές αμφισβητούν επίσης την πολιτική της κεντρικής τράπεζας που επί πολλούς μήνες προχώρησε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου. Τούρκοι και ξένοι οικονομολόγοι κατηγορούν τη στατιστική υπηρεσία ότι υποεκτιμά πάνω από το ήμισυ το εύρος της αύξησης των τιμών αναμένει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters και το AFP.
Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα αύξηση πάνω από 99% των τιμών μεταφορών σε ένα χρόνο, πάνω από 70% αυτών των προϊόντων διατροφής και κατά 69% των κεφαλαιουχικών αγαθών.
Η τουρκική λίρα, που έχασε το 44% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος το 2021, παρέμενε ωστόσο σταθερή σήμερα το πρωί στις 14,7 λίρες έναντι του δολαρίου (16,2 έναντι του ευρώ), καθώς η αγορά ανέμενε την αύξηση του πληθωρισμού.
Η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν χωρίς διακοπή από τις αρχές του 2017 αλλά οι τιμές καταναλωτή ποτέ δεν είχαν φθάσει σε τέτοιο υψηλό επίπεδο από την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν, στα τέλη του 2002.
Ενώ οι επόμενες προεδρικές εκλογές απέχουν λιγότερο από 15 μήνες -προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023- η σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη από τις 24 Φεβρουαρίου προκάλεσε φόβους για νέες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, επιτείνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.