Με οργή, σκεπτικισμό και φόβο αντιμετωπίζουν τα ιρλανδικά ΜΜΕ την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης των δρακόντειων μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Οι περισσότερες εφημερίδες χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα «άδικο» και «αναπόφευκτο», ενώ εκφράζουν το φόβο ότι τα επώδυνα μέτρα θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της Ιρλανδίας. Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν και ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν συγκεντρώνουν τα περισσότερα πυρά από τους δημοσιογράφους.

«Ο λογαριασμός στα 4.600 ευρώ», είναι ο τίτλος της Irish Independent, που συνοδεύεται από ένα σκίτσο που αναπαριστά τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να λένε: «Είστε χαμένοι». «Τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά πρέπει να ληφθούν. Το σχέδιο είναι άδικο, αλλά μερικές φορές η αποτελεσματικότητα είναι σημαντικότερη από τη δικαιοσύνη. Δεν έχουμε επιλογή», γράφει η εφημερίδα.

«Οι απλοί άνδρες και οι γυναίκες θα υποφέρουν, ενώ εκείνοι που βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος, οι τραπεζίτες, οι μεσάζοντες και οι πολιτικοί, παραμένουν σχετικά προστατευμένοι», καταγγέλλει η Irish Daily Mail . «Αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα σχέδιο. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά έχουμε τον χάρτη», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Όλοι θα πληγούν. Αλλά ο κ. Κόουεν θα συνεχίσει να παίρνει όσα και ο Μπαράκ Ομπάμα. Κόουεν και Σια θα κάνουν ευτυχισμένα Χριστούγεννα. Οι φτωχοί, όχι», γράφει η Irish Sun.

Η εφημερίδα Irish Examiner κυκλοφορεί με τίτλο: «Πλήγματα για όλους εκτός από τους πολιτικούς» και σημειώνει ότι οι απλοί άνθρωποι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των επώδυνων μέτρων.

Το σχέδιο είναι «αυστηρό, αλλά αναπόφευκτο», σχολιάζει η Irish Times. Όμως οι αριθμοί που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελούν ένα στοίχημα. «Είναι απολύτως αμφίβολο αν το σχέδιο θα φέρει την επιθυμούμενη ανάπτυξη… είναι βέβαιο ότι η αφαίμαξη τόσων χρημάτων θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία», γράφει η εφημερίδα.