Στο νέο εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015 στο πλαίσιο της νέας σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους στην μετά το μνημόνιο εποχή αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2014» του ΕΒΕΑ και του Ι.Ε.Α.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις βασικές πτυχές του νέου εθνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015 στο πλαίσιο της νέας σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους στην μετά το μνημόνιο εποχή, είπε πως αυτές αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, στην αναβάθμιση θεσμών όπως η Δικαιοσύνη, στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στη φορολογία.

«Το δικό μας εθνικό πρόγραμμα απαντά στην ανάγκη διαφύλαξης όσων πετύχαμε, με συνέχιση του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος και των μεταρρυθμίσεων, αλλά πρωτίστως στην ανάγκη αποκατάστασης των συνεπειών της πολυετούς λιτότητας. Η κρίση που περάσαμε αποτελεί μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος», ανάφερε.

Ο υπουργός ανέφερε πως το επενδυτικό κλίμα θα βελτιωθεί σταδιακά, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με προσοχή, τα stress tests που έκανε η ΕΚΤ κατέδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα κεφάλαια να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις, η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ βρίσκεται στο προσκήνιο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει πλέον «αφεθεί λίγο πιο ελεύθερη» να δανείζει στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί κεντρικό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς εκεί θα στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα. «Στόχος μας όμως, δεν είναι μόνο να επιτύχουμε ρυθμούς μεγέθυνσης των επενδύσεων αλλά κυρίως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του επενδυτικού υποδείγματος της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσέθεσε πως το νέο επενδυτικό υπόδειγμα δεν θα είναι προσανατολισμένο προς την εσωτερική κατανάλωση και στα κέρδη που εξασφάλιζαν οι προστατευμένες «εξαιτίας των διαφόρων στρεβλώσεων στις εσωτερικές αγορές» επιχειρήσεις, αλλά θα στραφεί προς την εξωστρέφεια και προς εκείνους τους κλάδους, στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο τουρισμός, η παραγωγή και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η ενέργεια, το διαμετακομιστικό εμπόριο και τις συνδυασμένες μεταφορές, την ερευνά, τεχνολογία και την καινοτομία, την βιομηχανία φαρμάκων, που παραδοσιακά πηγαίνει καλά, την βιομηχανία μέσω της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, τη ναυτιλία, και τις εμπορεύσιμες υπηρεσίες.