Ως αναγκαίο κακό παρουσιάζει τη νομισματική χαλάρωση που θα πρέπει να αποφασίσει οσονούπω η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο «καυστικός» νομπελίστας οικονομολόγος, Nouriel Roubini, συστήνοντας μεταξύ άλλων στην ομάδα του Ζαν Τρισέ να σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και να αφήσει τους συντηριτισμούς της Γερμανίας πριν είναι πολύ αργά.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τα πολύ αυστηρά προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μόνο με ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ, ώστε να αποκλιμακωθούν ταυτόχρονα και οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι «διακριτικές» αγορές ομολόγων που εφαρμόζει από τις αρχές του καλοκαιριού η ΕΚΤ δεν … φτάνουν.
Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των απόψεων στην Ευρώπη, παρατηρεί ο Roubini, αφήνοντας αιχμές στην εμμονή των Γερμανών στη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό της κατανάλωσης. Μάλιστα, συγκρίνει τη διαφορά αντιμετώπισης του ενδεχομένου διπλής ύφεσης από τη Fed και από την ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι η επιρροή της γερμανικής άποψης στην άσκηση της πολιτικής της ΕΚΤ είναι «λάθος».
«Για μένα το QE2 της Fed ήταν ένα «αναγκαίο κακό», καθώς η ανάπτυξη είναι πολύ κάτω του επιθυμητού με τον πληθωρισμό να «απειλείται» από το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού. Εάν δεν είχε αποφασίσει η Fed το QE2, ο κίνδυνος διπλής ύφεσης και αποπληθωρισμού θα ήταν μεγάλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: reporter.gr