Αύξηση 365 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 365 εκατ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου με το δημόσιο να οφείλει σε ιδιώτες 2,295 δισ. ευρώ.

Θεωρείται δεδομένο πως οι επικεφαλής των θεσμών κατά την έναρξη των επαφών τους με το οικονομικό επιτελείο στις 19 Απριλίου θα θέσουν το ζήτημα καθώς , όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον μηδενισμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, και πάλι αντί να μειώνονται τα «φέσια» του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου αυξήθηκαν από τα 1,353 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 1,624 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, μέτωπο στο οποίο είχε πατήσει γκάζι κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διοχετεύσει πρόσθετη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Τα δεδομένα Φεβρουαρίου δείχνουν εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα 671 εκατ. ευρώ από 577 εκατ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.