Νέα σημαντική μείωση κατά 7,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας το Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, γεγονός που ανησυχεί τους γνωρίζοντες για το ενδεχόμενο δυσμενών εξελίξεων στον τομέα της απασχόλησης.
Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής στις μεταποιητικές βιομηχανίες, που αποτελούσαν παλαιότερα την «καρδιά» της ελληνικής οικονομίας και βασικό παράγοντα στις εξαγωγές της χώρας.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση 7,1% έναντι μείωσης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Σε μέσα επίπεδα την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2010, ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 5,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του εννεάμηνου του 2009, έναντι μείωσης 10,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 7,1% οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
α. Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ορυχείων- λατομείων κατά 22,3%,
β. Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 8,3%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις της παραγωγής καταγράφηκαν τόσο σε «παραδοσιακούς» τομείς, όπως τα τρόφιμα (-13%), οι κλωστοϋφαντουργικές ύλες (-28,7%), τα δέρματα και τα είδη υπόδησης (-37,2%), το χαρτί και τα προϊόντα από χαρτί (-16,6%) και τα έπιπλα (-29%), όσο και σε «νέους», όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα (-23,3%),
γ. Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 0,3% και
δ. Στην αύξηση του δείκτη παροχής νερού κατά 3,5%.