Η Ουκρανία είναι στη διαδικασία συζητήσεων με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση τους χρέους της σε ξένο νόμισμα, ανέφερε σήμερα αξιωματούχος μιας διεθνούς χρηματοδοτικής ένωσης, μετά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Λιούμπομιρ Μίτοφ οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance), δήλωσε ότι παρότι τα οικονομικά της Ουκρανίας είναι επισφαλή είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι που διέπουν το χρέος της χώρας. «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά ξέρουμε ότι γίνονται κάποιες προκαταρκτικές συνομιλίες, για το θέμα αυτό» είπε ο Μίτοφ.

Ωστόσο, όπως είπε τα δημόσια οικονομικά της Ουκρανίας δεν θα είναι τόσα φτωχά για να απαιτηθεί μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος. Αλλά ακόμα και τότε, το Κίεβο μπορεί να μην χρειαστεί αναδιάρθρωση, αν είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως ανέφερε ο Μίτοφ. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου σημείωσε επίσης ότι η ουκρανική οικονομία είναι ήδη σε βαθιά ύφεση κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σε ποσοστό από 8% έως 10%.

Ο Λιούμπομιρ Μίτοφ είπε επίσης ότι στις συζητήσεις που είχε με τους ουκρανούς αξιωματούχους αυτοί του διευκρίνισαν ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους θα αποφευχθεί οποιαδήποτε αναγκαστική συμμετοχή κατόχων ουκρανικών ομολόγων. «Οι ουκρανικές αρχές κατέστησαν απολύτως σαφές ότι θα το εξετάσουν αυτό μόνο ως μια πραγματικά εθελοντική πράξη η οποία θα συμφωνηθεί από τους ομολογιούχους δανειστές» είπε ο Μίτοφ μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, η παγκόσμια ένωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε ότι ο Μίτοφ επισκέφτηκε πρόσφατα το Κίεβο.

Η οικονομία της Ουκρανίας είναι σε δύσκολη κατάσταση, καθώς η χώρα αγωνίζεται να ξεπεράσει την πολιτική κρίση στο εσωτερικό της, την οποία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε ως εμφύλιο πόλεμο με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να αγωνίζονται για την απόσχιση τους από το Κίεβο.