Το ζήτημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μεγάλος αριθμός κρατών παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με τη λήψη μέτρων περικοπών.

Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη της Deloitte με τίτλο «Red ink rising, The road to fiscal sustainability», σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι δομικό, αφού σχετίζεται με ολόκληρο το σύγχρονο μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Οι επιπτώσεις της αστάθειας έχουν γίνει ήδη εμφανείς σε ορισμένα κράτη. «Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί», δήλωσε ο Bill Eggers, Director της Deloitte Research για το δημόσιο τομέα.

«Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με πρωτοφανή επίπεδα χρεών και ελλειμμάτων. Ορισμένες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η μείωση του χάσματος μεταξύ εσόδων και δαπανών θα αποτελέσει τη βασική πρόσκληση για τις κυβερνήσεις στο μέλλον. Απώτερος στόχος τους, σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να οριστεί η θεμελίωση σταθερής διακυβέρνησης, δημοσιονομικά εξισορροπημένης και δομημένης με βάση τις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Από τη στιγμή που το πρόβλημα δεν είναι επιφανειακό αλλά βαθύτερο, η επίλυση του δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί σε οικονομικές περικοπές «σε σπατάλες, απάτες και καταχρήσεις», όπως τονίζεται στη μελέτη.