Τον Δεκέμβριο, οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε, αλλά παράλληλα κλιμακώθηκε η αύξηση της ανισότητας στις επιδόσεις μεταξύ των χωρών-μελών της, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας της βρετανικής εταιρείας Markit.
Μεγαλύτερη ανησυχία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Markit, προκαλεί η υποχώρηση της δραστηριότητας στη Γαλλία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάιο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit χαρακτηρίζει τη Γαλλία ως το νέο «ασθενή της Ευρώπης».
Αντίθετα, στη Γερμανία συνεχίσθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας με τον υψηλότερο ρυθμό από τα μέσα του 2011.
Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών αγορών PMI, ο οποίος αντανακλά την εξέλιξη της δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 52,1 μονάδες από 51,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, που αποτελεί υψηλό επίπεδο τριμήνου (κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας).
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε έπειτα από δύο μήνες επιβράδυνσης της ανάκαμψης και έφερε τον σύνθετο δείκτη PMI κοντά στο υψηλό 27 μηνών του Σεπτεμβρίου.
Την καλύτερη επίδοση είχε ο τομέας της μεταποίησης, η παραγωγή του οποίου αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα με τον υψηλότερο ρυθμό 31 μηνών. Οι παραγγελίες στις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφοδοτήθηκαν από την αύξηση των εξαγωγών.
Στον τομέα των υπηρεσιών σημειώθηκε αύξηση της δραστηριότητας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αλλά ο ρυθμός επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Οι νέες παραγγελίες στον τομέα αυτό επιβραδύνθηκαν επίσης ελαφρά τον Δεκέμβριο, καθώς η εγχώρια ζήτηση σε πολλές χώρες του ευρώ παραμένει υποτονική και εμποδίζεται από την υψηλή ανεργία.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον σχολίασε:
«Η αύξηση του δείκτη PMI μετά από δύο διαδοχικές μειώσεις αποτελεί μεγάλη ανακούφιση και θέτει την ανάπτυξη εκ νέου σε τροχιά. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις κατέγραψαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 την ισχυρότερη ανάπτυξη από το πρώτο εξάμηνο του 2011 και δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης PMI σηματοδοτεί μία αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη παραμένει και αδύναμη και εύθραυστη. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι η μη ισόρροπη φύση της ανάκαμψης μεταξύ των χωρών-μελών. Η Γαλλία μοιάζει όλο και περισσότερο ως ο νέος “ασθενής της Ευρώπης”, καθώς η για δεύτερο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωση του ΑΕΠ της ωθεί τη χώρα ξανά σε μία τεχνική ύφεση. Αντίθετα, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν στερεή ανάπτυξη στη Γερμανία το τελευταίο τρίμηνο, με το ΑΕΠ της πιθανόν να αυξάνεται κατά 0,5%».