«Για πρώτη φορά, η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα μειώνεται κάτω από το 1%. Αυτό που θεωρούνταν αδύνατον, έχει τώρα επιτευχθεί» έγραψε χθες στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ιστορική ημέρα για τα ελληνικά ομόλογα.
Μετά από τρία μνημόνια η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%.
Η μείωση της απόδοσης του 10ετους κρατικού ομολόγου έως και το 0,942%, σηματοδοτεί μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
For the first time ever, Greece’s 10-year bond yield falls below 1%. A benchmark once thought of as impossible, has been reached. #Greece is now on a growth trajectory that holds great potential and opportunity for global investors.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 12, 2020
Το ελληνικό δεκαετές είναι μεταξύ των ομολόγων με την καλύτερη επίδοση φέτος στη ζώνη του ευρώ. Η απόδοσή του έχει μειωθεί κατά 40 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πλέον με πιο δυναμικούς ρυθμούς με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα πιάσει φέτος αν όχι τον φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8%, μία επίδοση κοντά στο 2,5%. Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, αναμένεται να αντανακλούν αυτήν ακριβώς την εκτίμηση.
Οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν στενά όχι μόνο την πορεία της οικονομίας, αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και άλλες μεταρρυθμίσεις καθώς και τις προσπάθειες για μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων τα οποία αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγάλο αγκάθι.
Η καθοδική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα από την επικείμενη άρση των περιορισμών στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες. Έτσι θα διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι επόμενες κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις αγορές.
Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, υλοποιώντας εμπροσθοβαρώς τη φετινή δανειακή στρατηγική, που προβλέπει να αντληθούν συνολικά έως 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα θα γίνει πιθανότατα με 10ετές ομόλογο και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Στον κατάλογο των υπό εξέταση επόμενων κινήσεων του Ελληνικού Δημοσίου εντός της φετινής χρονιάς περιλαμβάνονται επίσης 7ετές και 3ετές ομόλογο, ενώ θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο να ξανανοίξει η έκδοση του 15ετούς τίτλου.