Η γυναικεία επιχειρηματικότητα ήταν αυτή που βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε μια προσπάθεια να καταγραφούν τα εμπόδια, οι προκαταλήψεις και οι κάθε μορφής ανισότητες.
«Η ουσιαστική ισότητα περνά μέσα από την οικονομική ανεξαρτησία και την εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, Σοφία Βούλτεψη, η οποία υπογράμμισε ότι «τα ποσοστά της γυναικείας ανεργίας είναι υψηλότερα κατά 9% σε σχέση με την ανεργία των ανδρών, το μισθολογικό χάσμα βρίσκεται στο 16% -ακόμη και μεταξύ των κατεχόντων διευθυντικές θέσεις ενώ οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης δεν ξεπερνούν το 25%».
«Όλες οι διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνες έχουν καταδείξει πως η συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματική ζωή οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ και τα κέρδη των εταιριών αυξάνουν κατά 20% όταν σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις βρίσκονται γυναίκες», πρόσθεσε η ίδια, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους φορείς που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή, στην ανάγκη επικαιροποίησης του νομοθετικού πλαισίου για τη πιστοποίηση και στους ελέγχους που πρέπει να γίνονται ώστε να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες, ενώ αίσθηση προκάλεσαν καταγγελίες ότι μεγάλο ποσοστό ινστιτούτων ομορφιάς και κομμωτηρίων λειτουργούν παράνομα στη χώρα μας.
«Πρέπει να βρούμε πόρους για να στηρίξουμε τις γυναίκες»
Οι καταγγελίες αυτές ενισχύθηκαν και με την επισήμανση ότι είναι μεγάλο πρόβλημα να μην πιστοποιούνται επαγγέλματα όπως της κομμωτικής και της αισθητικής.
«Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αττική, 22.000 τεχνίτες νυχιών είναι παράνομοι. Πρέπει η Πολιτεία να δώσει τη λύση στο πρόβλημα μέσω της πιστοποίησης και με την επιβολή βαρύτατων ποινών για τους παρανομούντες, γιατί πέραν των άλλων, αφορά τη μαύρη εργασία και τη φοροδιαφυγή. Είναι, εξάλλου, επικίνδυνο για τους ίδιους τους πελάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του «γυναικείου επιχειρείν», τονίζοντας ότι πρέπει το Κράτος να μην περιορίζεται στα λόγια, αλλά να προχωρήσει σε έργα. «Χωρίς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς το πρόβλημα της γυναικείας εκπροσώπησης στην επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να υπάρχει. Πρέπει να βρούμε πόρους να στηρίξουμε τις γυναίκες. Μία από τις προσπάθειές μας, είναι να στηριχτεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από κοινοτικά κονδύλια, όπως γίνεται με τις νεοφυείς επιχειρήσεις», επισήμανε.
«Να δοθούν κίνητρα για το τρίτο παιδί»
Η Χριστίνα Φυτέα, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ -γενική γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών, υπογράμμισε ότι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι η υπογεννητικότητα σημειώνοντας ενδεικτικά ότι στην Ελλάδα το 2018 είχαμε 87.000 γεννήσεις και ήταν 33.000 λιγότερες από τους θανάτους.
«Το 44% των ζευγαριών έχουν μόνο ένα παιδί και μόλις το 4,8% αποκτά δύο παιδιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να φροντίσει, ώστε να παρέχει κίνητρα για το τρίτο παιδί, όπως η δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, η αυξημένη μοριοδότηση για τις γυναίκες και η ενίσχυση του μοντέλου πολύτεκνων. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ να ενισχυθούν οι τρίτεκνες οικογένειες αλλά και να λειτουργήσουν επιδοτούμενα επιμορφωτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια», τόνισε.
Η Μαρία Βουτσίνου, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη (Κύκλος Ίσης Μεταχείρισης), ανέφερε ότι το 60% των υποθέσεων που χειρίζεται η συγκεκριμένη ανεξάρτητη διοικητική αρχή, αφορά τις διακρίσεις φύλου και αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς νομοθετικού πλαισίου αλλά και στη μη αποτελεσματική εφαρμογή του. «Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εργαζόμενες, είναι η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως και οι βλαπτικές μετατροπές της σύμβασης εργασίας μετά το τοκετό», ανέφερε.
«Πολλά ανοιχτά ζητήματα και μεγάλες ανισότητες»
Στα οικονομικά κίνητρα για τις νέες επαγγελματίες στάθηκε κυρίως η Ελένη Τσικούρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας (ΟΣΕΔΑΕ) και της Επιτροπής Αισθητικών του Ε.Ε.Α.
«Προέρχομαι από ένα κλάδο που κατά 98% είναι γυναικοκρατούμενος και κατά 90% πελάτες είναι γυναίκες. Από το 1998 που άνοιξε το επάγγελμα μπήκαν οι επιχειρηματίες και έχουμε δει περιπτώσεις μεγάλα κέντρα ινστιτούτων να χρεώνουν πιστωτικές κάρτες μέχρι 300.000 ευρώ», υπογράμμισε αρχικά.
Στη συνέχεια έδωσε έμφαση και στην ποιότητα των υπηρεσιών που μειώθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση σε νέες επιχειρηματίες που θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα ενώ αν προσθέσεις και την αυξημένη φορολογία τις αποτρέπει να εξασκήσουν σωστά το επάγγελμα. Αν, για παράδειγμα, ένα λέιζερ κάνει 50.000 ευρώ, ένα νέο παιδί που βγαίνει στην αγορά αδυνατεί να το αγοράσει. Γίνεται χαμός με τα λέιζερ, που με σωστές προδιαγραφές μπορεί να κοστίζει 50.000. Γέμισε η αγορά με κινέζικα μηχανήματα των 2.000, των 3.000 και των 5.000 χιλιάδων, αμφίβολης ποιότητας».
Η Ελένη Χρυσικοπούλου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και υπεύθυνη για θέματα δημόσιας διαβούλευσης, επισήμανε στη Βουλή ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στις ίσες ευκαιρίες και κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στο δείκτη ισότητας ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
«Είναι μονόδρομος μια ολιστική λύση του προβλήματος και αυτό είναι χρέος μας προς τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε. Η Μίνα Καστανιά Γιαζιτζόγλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και της Επιτροπής Βρεφονηπιακών Σταθμών του ΕΕΑ, σημείωσε ότι στη περίοδο της κρίσης ένας στους πέντε παιδικούς σταθμούς έκλεισε ενώ τόνισε την ανάγκη τόσο για ενίσχυση τους όσο και στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους καθώς και στην οικονομική ενίσχυση των γυναικών που έχουν μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 ετών.
«Το πιο σημαντικό για τις αυτοαπασχολούμενες είναι η εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής τους. Η ποιοτική συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, θεωρείται πολύ χαμηλή. Οι γυναίκες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της επιχείρησης της. Υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα και μεγάλες ανισότητες», τόνισε μεταξύ άλλων η Ιωάννα Προφύρη, Υπεύθυνη Γραφείου Ισότητας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
«Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση για την πιστοποίηση», σημείωσε η Χριστίνα-Ελευθερία Λάζου, πρόεδρος της Επιτροπής Κομμωτών του ΕΕΑ -μέλος της Ομοσπονδίας Κομμωτών Ελλάδας, ενώ η Θεανώ Βενέτη, μέλος της Ομοσπονδίας, στάθηκε στο γεγονός ότι «κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα προϊόντα, ενώ δεν είναι καθόλου καλή η εκπαίδευση».
Κλείνοντας την συζήτηση, η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του Οργανισμού για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών (Women on Top) κωδικοποίησε τις λύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν και που -μεταξύ άλλων- είναι: «Η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την πιστοποίηση για την άσκηση και λειτουργία του επαγγέλματος, η του παροχή κινήτρων, η καθιέρωση γονεϊκής άδειας, η εξίσωση παροχών γονειδικότητας για τις αυτοααπασχολούμενες, η εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την οικονομική τους ενίσχυση, η απλοποίηση της νομοθεσίας γύρω από την ευέλικτη εργασία, η δημιουργία κώδικα επενδυτικής δεοντολογίας, η στροφή προς την τεχνολογία και τα δίκτυα επιμόρφωσης για την καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων».