Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο περαιτέρω ελαφρύνσεων σε ό,τι αφορά τους όρους του ελληνικού πακέτου στήριξης ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ, αποκλείει ωστόσο την πιθανότητα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Μάιστερ επισημαίνει ότι «υπάρχουν ήδη κάποια μέτρα χαλάρωσης του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας», σε σχέση με την διάρκεια, το ύψος του επιτοκίου και την υποχρέωση αποπληρωμής των τόκων. «Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να εξεταστεί και το κατά πόσο και άλλες παράμετροι θα μπορούσαν να τύχουν προσαρμογής», δηλώνει ο Γερμανός βουλευτής, αλλά διευκρινίζει ότι δεν αναφέρεται σε νέα αναδιάρθρωση. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα αναλύσουν το ελληνικό πρόγραμμα και μετά θα αποφασίσουν αν είναι απαραίτητο να ελαφρύνουν τους όρους του δανείου, ένα ζήτημα που κατά τον κ. Μάιστερ «δεν είναι θέμα αρχής», όπως η εκ νέου αναδιάρθρωση.
Σύμφωνοι είναι οι βουλευτές του κυβερνώντος γερμανικού κόμματος και σε ό,τι αφορά τα σχέδια για χρηματοδότηση, μέσω της κρατικής τράπεζας επενδύσεων KfW, μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον ευρωπαϊκό Νότο. «Το κόστος της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στην νότια Ευρώπη είναι, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Είναι λογικό να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να κάνουν σωστές επενδύσεις και να δημιουργήσουν καινούργιες θέσεις εργασίας», επισημαίνει σχετικά.
Ο ίδιος πάντως θεωρεί «πολύ γενναιόδωρη» την παράταση που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Γαλλία και την Ισπανία για την μείωση των ελλειμμάτων τους. Ειδικά μάλιστα για την Γαλλία, εκτιμά ότι «η Επιτροπή προχώρησε στο όριο αυτού που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως δικαιολογημένο», ενώ για την Ισπανία είναι ορθή, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που καταβάλλει η Μαδρίτη.