«Υπεραισιόδοξη» θεωρεί την πρόβλεψη περί ισοσκελισμού του προϋπολογισμού της Σλοβενίας ως το 2015, η νέα κεντροαριστερή πρωθυπουργός Άλενκα Μπράτουσεκ.
«Προσωπικά έχω ένα πρόβλημα με το γεγονός ότι η ημερομηνία 2015 εγγράφεται στο Σύνταγμα και αναφέρεται για την τελική σλοβένικη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε η Μπράτουσεκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ αισιόδοξο λαμβανομένων υπόψη της παρούσας οικονομικής κατάστασης και του τωρινού επιπέδου του σλοβένικου ελλείμματος. Όμως, η δημοσιονομική προσαρμογή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις βασικές προτεραιότητες, που έχει η κυβέρνησή μου».
Η Μπράτουσεκ στις ίδιες δηλώσεις της υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των σλοβενικών εμπορικών τραπεζών, περιλαμβάνεται στα μέτρα που προτίθεται να λάβει άμεσα η κυβέρνησή της.
«Η Σλοβενία εργάζεται μέρα και νύχτα για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει εξωτερική βοήθεια. Δεν μας περιμένουν εύκολοι καιροί, το γνωρίζουμε. Η προτεραιότητά μας είναι να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα… γι’ αυτό εργαζόμαστε νυχθημερόν», σημείωσε η Μπράτουσεκ.
Οι τράπεζες της Σλοβενίας αντιμετωπίζουν όλο και πιο σοβαρά προβλήματα λόγω της αύξησης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων -«τοξικών»- δανείων, και οι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν τα αξιόγραφά τους πλέον στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Όμως η σχεδιαζόμενη εγκαθίδρυση μιας «κακής τράπεζας» τον Ιούνιο θα επιλύσει το πρόβλημα, εκτίμησε η Μπράτουσεκ.
«Θα λύσουμε τα προβλήματά μας εφαρμόζοντας τους στόχους μας και λαμβάνοντας τα προσήκοντα μέτρα», πρόσθεσε. «Η οικονομία της Σλοβενίας, που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές, επλήγη από την ύφεση ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες».
Η Μπράτουσεκ αναδείχθηκε στην εξουσία μετά την πτώση του συντηρητικού προκατόχου της Γιάνεζ Γιάνσα, λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς.
«Είναι προς το συμφέρον της Σλοβενίας και της νέας κυβέρνησής της να επιδείξει την δέσμευσή της στις μεταρρυθμίσεις στο πολύ κοντινό μέλλον», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μπαρόζο, τονίζοντας ότι απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων.
Η Μπράτουσεκ απέρριψε κάθε σύγκριση με τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, λέγοντας πως η Σλοβενία είναι μια σταθερή, ισχυρή χώρα, πιθανώς ισχυρότερη από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.