«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Στον απόηχο της χθεσινής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών για το τέλος στα ακίνητα, ο υπουργός δήλωσε ότι «η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, πέρασε τις παιδικές της ασθένειες. Χθες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Έδειξαν αυτογνωσία και πολιτικό ρεαλισμό».

Αναφερόμενος γενικά στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «η στάση των αγορών έχει αλλάξει και αλλάζει απέναντι μας. Ουδείς μιλά πλέον για έξοδο από το ευρώ. Έχουμε καλύψει πλέον τα 2/3 του δρόμου που απαιτείται για την δημοσιονομική εξυγίανση και τα 3/ 4 του δρόμου για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Έχουμε καλύψει δηλαδή τη μεγαλύτερη απόσταση. Βέβαια, όπως σε κάθε μαραθώνιο, τα τελευταία χιλιόμετρα είναι πιο δύσκολα γιατί ο δρομέας είναι κουρασμένος».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δεν υπάρχουν – δυστυχώς- και διαφορετικές λύσεις. Όσοι λένε ότι υπάρχουν, λένε ψέματα. Η αντιπολίτευση δεν έχει, δυστυχώς, προσφέρει μέχρι σήμερα κάτι δημιουργικό. Επενδύει διαρκώς στην καταστροφή».

Επισήμανε ότι η κρίση ξέσπασε το 2009 – 2010 ως συνδυασμός της αποκάλυψης της πραγματικής διάστασης του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος και της επανατιμολόγησης κινδύνων διεθνώς μετά την κατάρρευση της «Lehman Brothers».

Την ένταση της κρίσης, σύμφωνα με το κ. Στουρνάρα, εξηγεί η έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισής της από την Ευρωζώνη και το ότι υπήρξε πανικός. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πολλοί στην αρχή φλέρταραν με την ιδέα να γίνει η Ελλάδα Ιφιγένεια», για να συμπληρώσει ότι τελικά λόγω της Ελλάδας η Ευρωζώνη ξεκίνησε να αποκτά βασικά στοιχεία αντιμετώπισης κρίσεων.

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει κάτι διαφορετικό και να μην μπει στο Μνημόνιο, ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός : «Όχι, δυστυχώς. Όταν οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορείς να δανειστείς, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα να σε δανείσει, διαπραγματεύεσαι τους όρους της διάσωσής σου. Για όσους πιστεύουν το αντίθετο, η Κύπρος είναι το τρανότερο και το εγγύτερο παράδειγμα». Επίσης, σημείωσε πως η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική καθώς, όπως εξήγησε, το βιοτικό μας επίπεδο θα έπεφτε τόσο πολύ και θα γύριζε τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Ειδικότερα ανέφερε πως «στην αγορά εργασίας πρέπει να μειώσουμε δραστικά την ανεργία, στην αγορά ενέργειας πρέπει να μειώσουμε τα ταμειακά ελλείμματα. Πρέπει να άρουμε τα εναπομείναντα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού. Να τελειώσουμε σύντομα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να αξιοποιήσουμε τα 44 δισ. που έχουμε διαθέσιμα από τα ευρωπαϊκά ταμεία – συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού ταμείου – από σήμερα μέχρι το 2020». Επιπλέον, ανέφερε πως η τρικομματική κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και το νέο πρότυπο απασχόλησης.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως παραμένει δύσκολη. Όπως είπε «μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα. Έχουμε, όμως, βελτιώσει αρκετές από τις επιδόσεις μας, ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό τομέα, στην ανταγωνιστικότητα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Φέτος ίσως θα είναι η πρώτη χρονιά, ύστερα από 40 χρόνια, που θα έχουμε μηδενικό ισοζύγιο. Και δεν προέρχεται μόνο από τη μείωση των εισαγωγών, αλλά και από αύξηση εξαγωγών, λόγω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας».