Στις 15 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε Έλληνες καταθέτες για να επαναπατρίσουν τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν βγάλει στο εξωτερικό, ειδικά το τελευταίο διάστημα εν μέσω φημολογίας για «χρεοκοπία» της Ελλάδας.

Παράλληλα στην προσπάθεια προσέλκυσης των κεφαλαίων αυτών φέρονται να συμμετέχουν και οι τράπεζες, σχεδιάζοντας προτάσεις για κίνητρα επιστροφής μεγάλων καταθέσεων.

Το ΥΠΟΙΚ κάνει αγώνα για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων και ταυτόχρονα να επιστρέψουν ελληνικά κεφάλαια που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

Εκτός από την επιστροφή κεφαλαίων, το υπουργείο επιδιώκει να ελέγξει και τη φοροδιαφυγή, επικαλούμενο ως «όπλο» του ηλεκτρονική λίστα με 70 CD που περιέχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και τους τόκους που πήραν τα προηγούμενα χρόνια περίπου 100.000 Έλληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, επιδιώκουν να αυξήσουν ή τουλάχιστο να αποκαταστήσουν την καταθετική τους βάση, η οποία αποτελεί τη φθηνότερη δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων σε μια περίοδο όπου μοναδική πηγή ρευστότητας παραμένει η ΕΚΤ.