Σε μία φιλοευρωπαϊκή τοποθέτηση προχώρησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι, υποσχόμενος να κάνει τα πάντα ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζοντας τον «Ιρλανδικό Τρόπο» επίτευξής της, τη στιγμή που ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Κάμερον δρομολογεί την αναθεώρηση των σχέσεων της χώρας του με τους 27.

«Η Ιρλανδία διατηρεί την πίστη της στην ήπειρό μας, στην ένωσή μας, στους λαούς μας» υπογράμμισε ο Κένι, παρουσιάζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο το πρόγραμμα της χώρας του, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.

Η δήλωση πίστης του Κένι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον βρετανικό σκεπτικισμό απέναντι στις δομές και την πολιτική της ΕΕ.

«Θεωρώ πως θα ήταν καταστροφικό για τη Βρετανία να αποσπασθεί από την ΕΕ», υποστήριξε ο Κένι στη συνέντευξή του μετά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ίδιος επεσήμανε πως μια αναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συμβάσεων, που απαιτείται με την ομοφωνία των 27, δεν είναι ρεαλιστική.

Όσον αφορά την Ιρλανδία, ο Κένι υποστήριξε πως θα βγει «πριν από τα τέλη του έτους» από το μνημόνιο της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2010 προκειμένου να αποτραπεί μια επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας.

Το σχέδιο αυτό συνοδευόταν από ένα πρόγραμμα λιτότητας «που επέφερε πολλή οδύνη και πόνο», υπογράμμισε ο Κένι, αλλά οι προσπάθειες καρποφόρησαν και «η Ιρλανδία οδεύει προς την οδό της ανάκαμψης», μολονότι η οικονομία της παραμένει «εύθραυστη», είπε.

Η ΕΕ οφείλει να ακολουθήσει την «ιρλανδική οδό» εάν επιθυμεί να ξαναβρεί τα χνάρια της, επισήμανε ο ίδιος καθορίζοντας τις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας.

«Η Ευρώπη παραμένει ακόμη ένας από τους καλύτερους τόπους στον κόσμο για να ζει κανείς. Δεν είναι τυχαίο που τόσες χώρες ευελπιστούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο Κένι.