Το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με βασική προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου.

Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αναφέρει πως «σκοπός της συνάντησής μας είναι να χαράξουμε ένα συγκεκριμένο οδικό άξονα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης».

Οι διαβουλεύσεις των «27» στη Σύνοδο θα βασιστούν στην έκθεση Ρομπάι για μια «Ευφυή Οικονομική και Νομισματική Ένωση», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μία εβδομάδα και στην οποία περιλαμβάνονται οι κοινές προτάσεις των Προέδρων της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Επιπλέον, ο Ρόμπαϊ στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες αναφέρει ότι η συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ, θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Τη δεύτερη ημέρα της συνόδου οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα διεύρυνσης της ΕΕ και στην προετοιμασία επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, όπως του Μαρτίου του 2013 για θέματα ανάπτυξης και του Δεκεμβρίου του 2013 που θα ασχοληθεί με θέματα άμυνας.