Ρεκόρ τουριστικών κρατήσεων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας σημειώθηκε την επόμενη μέρα των εκλογών, ενώ η ανοδική τάση των κρατήσεων συνεχίστηκε ολόκληρη την εβδομάδα που ακολούθησε, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της χώρας (ΞΕΕ).

Μάλιστα, δύο από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς tour operator, η Trivago και η Expedia, ανακοίνωσαν ότι από τις πλατφόρμες τους κατά το διάστημα 18-24 Ιουνίου καταγράφηκε αύξηση κρατήσεων κατά 77% και 27% αντίστοιχα, σε διάφορους ελληνικούς προορισμούς, έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, ανησυχούσε πολλούς τουρίστες.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις κρατήσεων μετά τις εκλογές αφορούν στους δημοφιλείς προορισμούς της νησιωτικής χώρας, με την Κέρκυρα να είναι στο +82%, τη Σαντορίνη στο +74%, τα Χανιά +76% και τη Μύκονο +27%. Μόνο η Αθήνα εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος με -2%. Οι περισσότερες κρατήσεις προήλθαν από ΗΠΑ, Ιταλία και Αγγλία, ενώ η Γερμανική αγορά παρουσίασε πτώση 2%.

Αναφορικά με τις τιμές, εκτιμάται ότι στα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων οι μειώσεις κυμαίνονται στο 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών οι μειώσεις κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 23%.

Το ΞΕΕ εκτιμώντας τη συνολική εικόνα της αγοράς ανακοίνωσε ότι η χρονιά θα κλείσει αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη. Οι πληρότητες θα είναι μειωμένες κατά 10% τουλάχιστον και οι τιμές σε ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό.

Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων θα συρρικνωθούν από 15-20%. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστούν τα ξενοδοχεία της Αττικής. Ιδιαιτέρως αρνητική θα είναι και η πορεία των ξενοδοχείων που στηρίζονται αποκλειστικά σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική αγορά και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, για τα οποία δε βρέθηκε φέτος φόρμουλα να χρηματοδοτηθούν.