Την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία υποβολής των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη συνέχεια η ΤτΕ θα κληθεί να εγκρίνει ή να τροποποιήσει τα σχετικά σχέδια ώστε να αρχίσει η υλοποίησή τους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Έως τις 20 Απριλίου πρέπει να δημοσιεύσουν οι τράπεζες και τους ισολογισμούς τους για το 2011, οι οποίοι αναμένεται να εμφανίσουν ζημίες δεκάδων δισ. ευρώ και να αποκαλύπτουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης ανά τράπεζα.

Σημειώνεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε κάνει λόγο για ανακεφαλαιοποίηση 48 δισ. ευρώ. Μόνο το κούρεμα κατά 74% των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο του PSI, μεταφράζεται σε απώλειες 38 δισ. ευρώ.
]
Ωστόσο, με τον συμψηφισμό των φοροαπαλλαγών αλλά και με τις προαναφερόμενες ενέργειες που θα κάνουν οι τράπεζες, το ποσό περιορίζεται στα 30 – 32 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα αντληθεί από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, στις οποίες θα προβούν οι τράπεζες.

Οι τραπεζίτες θα κληθούν να συμμετάσχουν κατά τουλάχιστον 10%, προκειμένου να μπορούν να διατηρήσουν τη διοίκηση των τραπεζών τους. Τα υπόλοιπα θα συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.