Το Σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από τις 25 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ δημιουργεί κινδύνους και «πρέπει να επανεξεταστεί», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην ξεχνούν «»την αλληλεγγύη που ενώνει».
«Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση έχουν παγιδευτεί σε μια μέγγενη στη φωτιά που σιγοκαίει ακόμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές-κύριο επιχείρημα εκείνων που θέλουν να επιβάλουν το δημοσιονομικό σύμφωνο-και τον κίνδυνο μιας στασιμότητας που θα οδηγούσε την Ευρώπη στην πτώση της», δήλωσε ο κ. Ντελόρ κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου που διοργανώθηκε από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές.
Η οικονομική εξυγίανση είναι «αναγκαία», αλλά πρέπει επίσης «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον δυναμισμό της Ευρώπης στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.
Χωρίς ποτέ να αναφέρει το όνομα του υποψηφίου των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Ντελόρ φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση του υποψηφίου αυτού να επαναδιαπραγματευτεί τη συνθήκη, εάν εκλεγεί πρόεδρος.
«Το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι μια μονάδα φυσικού αερίου της οποίας όμως της λείπει το συμπλήρωμα της ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Ντελόρ (σ.σ. αναφερόμενος ενδεχομένως στην επικινδυνότητα των μονάδων αυτού του είδους). «Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει ήδη την αμφισβήτησή της», πρόσθεσε.
«Πρέπει να επανεξεταστεί» η συνθήκη αυτή «παρά την απειλή των αγορών», τόνισε ο Ντελόρ.
«Όταν η Ισπανία, με σε μια δεξιά κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, αλλά δεν μπορεί να φθάσει στους αριθμούς που έχουν καθοριστεί από τους τεχνοκράτες, και ταυτόχρονα ένας αρχηγός κυβέρνησης (ο Ιταλός Μάριο Μόντι) καθώς και ένα μέλος της Επιτροπής (ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν) ανησυχούν, αυτό θερμαίνει τις ανησυχίες της αγοράς, εγώ λέω ότι είναι δραματικό και ανεύθυνο», σημείωσε με θλίψη. «Είναι οι πυρομανείς πυροσβέστες», δήλωσε ειρωνικά.
«Όλες οι χώρες δεν θα μπορέσουν να υιοθετήσουν το γερμανικό μοντέλο. Είμαστε μια ένωση στη διαφορετικότητα μας, ο καθένας με τα πλεονεκτήματά του», υπογράμμισε.