«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την έγκριση του δεύτερου ελληνικού πακέτου», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις στο σημερινό Eurogroup», καθώς και ότι η έγκριση του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι «το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα για να αποφύγει την στάση πληρωμών θα υπογραφεί αυτή την εβδομάδα, μόλις αρθούν και οι τελευταίες αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις».

«Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες» στο βάθος, είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα υπογραφεί εντός της εβδομάδας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι τελευταίες «επίσημες» προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόβλημα. Στη Γερμανία, ειδικότερα, μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων (Bundestag) πρέπει να επικυρώσει τη συμμετοχή του Βερολίνου στο πρόγραμμα στήριξης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να συγκρίνει την Ισπανία με την Ελλάδα παρά την απόκλιση του δημοσίου ελλείμματος της Μαδρίτης. «Η Ισπανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο» και αυτό επιβεβαιώνεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου τα επιτόκια δανεισμού για τη χρηματοδότηση της Μαδρίτης έχουν μειωθεί σημαντικά, σημείωσε.

«Είμαστε όλοι σε έναν δύσκολο δρόμο αλλά οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε ακόμη ο Σόιμπλε.

Σχετικά με την Ισπανία, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε δημόσια έκκληση στην κυβέρνηση, να τηρήσει φέτος απαρεγκλίτως τον στόχο που έχει θέσει για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Συγχρόνως όμως, ο κ. Γιούνκερ σύμφωνα με την έκφραση διπλωματικής πηγής στις Βρυξέλλες που μίλησε στο Γαλλικό πρακτορείο, «άφησε ανοικτή την πόρτα» όσον αφορά τις διαβουλεύσεις Μαδρίτης-Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αφορούν το περυσινό δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Εκκινούμε από την αρχή ότι η Ισπανία θέλει και πρόκειται να υλοποιήσει τον στόχο της φέτος για το δημοσιονομικό έλλειμμά της», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Ο στόχος αυτός, που συμφωνεί με τα οριζόμενα στη Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι την 31η Δεκεμβρίου το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα να μην υπερβεί το 3% του ΑΕΠ της Ισπανίας, αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο.

«Θα διαβουλευθούμε» περιορίστηκε αντιθέτως να δηλώσει, σε ό,τι αφορά το περυσινό ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα, ο ίδιος αξιωματούχος.