Επιτακτική είναι η ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των πόρων των Διαθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, αλλιώς η Ελλάδα όχι μόνον δεν θα εισπράξει τα αδιάθετα 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, αλλά θα κληθεί να επιστρέψει 3,5 δισ. ευρώ.
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να κληθεί να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση περισσοτέρων από 1.000 έργων τα οποία είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2000-2006) στο Γ΄ ΚΠΣ.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Κομισιόν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου να τελειώσει με τα «νεκρά» έργα του ΕΣΠΑ και να ολοκληρώσει πριν το τέλος του έτους τα 180 έργα που έχουν τεθεί ως προτεραιότητα, καθώς από αυτά θα δημιουργηθούν από 90.000 έως 180.000 θέσεις εργασίας.
Μεταξύ των προγραμμάτων που συνεχίζουν να εμφανίζουν σημαντική υστέρηση, είναι αυτά για το Περιβάλλον, τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, η απορροφητικότητα των οποίων περιορίζεται στο 24%, 26,7% και 10,5% αντίστοιχα.