«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να μειώσει το ελληνικό χρέος χωρίς να χρηματοδοτήσει την Αθήνα», έχει τίτλο σημερινό άρθρο της γαλλόφωνης εφημερίδας L’ ECHO.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι εκκλήσεις προς την ΕΚΤ να δεχτεί «κούρεμα» των δικών της ελληνικών ομολόγων προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το ελληνικό χρέος έχουν πολλαπλασιαστεί.
Ήδη, από την άνοιξη του 2010, αναφέρει το άρθρο, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων για τη στήριξη κρατών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΕΚΤ έχει δώσει 38 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή 12 δισ. φθηνότερα από την ονομαστική τους αξία. «Το όφελος αυτό θα μπορούσε να μετακυληθεί στην Αθήνα προκειμένου να μειώσει το χρέος της. Αλλά η ΕΚΤ είναι δέσμια της συνθήκης του Μάαστριχτ η οποία της απαγορεύει τη χρηματοδότηση κρατών», σχολιάζει η εφημερίδα.
Συνεχίζοντας, η ECHO παραθέτει πιθανές λύσεις: επισημαίνει ότι η ΕΚΤ, προκειμένου να προσπεράσει την απαγόρευση χρηματοδότησης, θα μπορούσε να βοηθήσει μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών οι οποίες θα απέδιδαν στα κράτη-μέλη τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων με τη μορφή μερισμάτων. Στη συνέχεια, τα κράτη θα μπορούσαν να τα μεταφέρουν στην Αθήνα. «Θα πρόκειται λοιπόν για χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και όχι από την ΕΚΤ», αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο: «Οι εθνικές τράπεζες θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των κυβερνήσεων για ένα τέτοιο εγχείρημα, γεγονός που προαναγγέλλει πιθανές επιπλοκές».
«Μια άλλη δυνατότητα, λιγότερο πιθανή, είναι να πουλήσει η ΕΚΤ τους ελληνικούς τίτλους της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ο οποίος με τη σειρά του θα αποδώσει τα οφέλη στην Ελλάδα. Ο Μηχανισμός αυτός θα υποστηριχθεί από τη Γερμανία αλλά θα ακρωτηριάσει τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ταμείου», σχολιάζει η εφημερίδα.
Καταλήγοντας το άρθρο, επισημαίνει ότι καμία λύση στήριξης της Ελλάδας δεν είναι εύκολη, σημειώνεται, ωστόσο, ότι «η μη συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εξίσου επικίνδυνη». Η ΕΚΤ θα γίνει ένας προνομιούχος πιστωτής, γεγονός που θα αποτρέψει τους επενδυτές να κρατούν τα χρέη άλλων χωρών της «περιφέρειας» της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, της οποίας το κόστος χρηματοδότησης απογειώνεται σε ολοένα μη βιώσιμα επίπεδα, καταλήγει το άρθρο.