Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 74,9 μονάδες από 75,7 μονάδες.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η μικρή πτώση οφείλεται στη μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ, αντίθετα, συγκρατούνται οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο και στη Βιομηχανία.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, αν και βελτιώθηκε ελαφρά, παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η αβεβαιότητα για τον συνολικό οικονομικό προσανατολισμό της χώρας και τη χρηματοδότησή της με νέο δάνειο, σε συνδυασμό με τους όρους χορήγησής του, παραμένει το ίδιο έντονη. Όπως τονίζεται, αυτό δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις, παρόλο που υπάρχουν επιχειρηματικές νησίδες, που ανθίστανται και προσπαθούν, σε συνθήκες πιστωτικής στενότητας, να διατηρήσουν τη δυναμική τους.
Αναλυτικότερα:
Στη Βιομηχανία, έδαφος κερδίζουν οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, εξέλιξη η οποία αντισταθμίζεται από την ήπια πτώση στις ήδη πολύ χαμηλές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης. Τέλος, ως προς το επίπεδο των αποθεμάτων, καταγράφεται σταθερότητα των σχετικών εκτιμήσεων.
Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αμβλύνονται, όταν στις αντίστοιχες, για την τρέχουσα ζήτηση, το σχετικό ισοζύγιο υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Τέλος, στις προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου, ο σχετικός αρνητικός δείκτης εξομαλύνεται ελαφρά.
Στο Λιανικό Εμπόριο, ο έντονα αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κερδίζει έδαφος, ενώ, αντίθετα, οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων επιδεινώνονται. Τέλος, στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, το σχετικό ισοζύγιο βαίνει αρνητικό.
Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών παραμένουν αμετάβλητες σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την πτώση του συνολικού δείκτη να εκπορεύεται από τις επιδεινούμενες προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα.
Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώνονται οριακά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται ελαφρά. Μικρή βελτίωση καταγράφεται και στην πρόθεση για αποταμίευση, η οποία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνονται ελαφρά.
Ήπια άνοδος του κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, τον Ιανουάριο, κέρδισε έδαφος- για πρώτη φορά, μετά το Μάρτιο του 2011- και διαμορφώθηκε κατά 1,2 και 0,6 μονάδες υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, αντίστοιχα, φθάνοντας στις 92,8 και 93,4 μονάδες.
Ο δείκτης απέχει πάντως σημαντικά από το μακροχρόνιο μέσο όρο του και στις δύο ζώνες, ενώ η άνοδός του, τον Ιανουάριο, εκπορεύεται από τις αυξημένες προσδοκίες, κυρίως, στις Υπηρεσίες και λιγότερο στις Κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στη Βιομηχανία, οι επιχειρηματικές προσδοκίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες και πάλι, ενώ στο Λιανικό Εμπόριο σημείωσαν σημαντική υποχώρηση.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινήθηκε στις -20,8 και -20,7 μονάδες, αντίστοιχα, στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους περιορίστηκαν ελαφρά στην ΕΕ και παρέμειναν σταθερές στην Ευρωζώνη, εξέλιξη παρόμοια με τις εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η αρνητική πρόθεση για αποταμίευση, εξομαλύνθηκε ήπια σε αμφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ τέλος, ο δείκτης προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας σημείωσε μικρή βελτίωση και στις δύο ζώνες.