Επιδείνωση των βασικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με μια διόγκωση (αντί της αναγκαίας μείωσης) της αβεβαιότητας, καθώς επικρατεί αναιτίως η αντίληψη ότι οποιαδήποτε μέτρα και αν ληφθούν σήμερα, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης στην Ελλάδα.
Παρά τη σημαντική βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών της οικονομίας στο 3ο 3μηνο.’11, η νέα πρόβλεψη για εμβάθυνση της ύφεσης από -3,0% σε -3,9% το 2012 και από +0,3% σε -0,5% το 2013, σε συνδυασμό με τον θόρυβο περί άτακτης χρεοκοπίας της χώρας και με την καθήλωση των δημοσίων επενδύσεων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και στο 2ο 6μηνο.’11, ανέτρεψαν την πορεία βελτίωσης της οικονομίας και επιδείνωσαν και πάλι τα βασικά οικονομικά μεγέθη.
Με βάση αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η Τρόικα προβλέπει τώρα ότι απαιτούνται και νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 2,0 π.μ. του ΑΕΠ το 2012.
Η εκτίμηση αυτή και οι νέες πιέσεις για νέα μέτρα θα οδηγήσουν πιθανότατα σε περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας και στο 1ο 3μηνο.’12. Αυτό θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την απόδοση των σημαντικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται.
Θα απαιτηθεί τότε, πιθανότατα, και νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της Τρόικα για την ανάπτυξη το 2012 και το 2013, και κατά συνέπεια και νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και νέα πτώση του οικονομικού κλίματος στη χώρα που θα επιβεβαιώσουν και με το παραπάνω τις προβλέψεις της Τρόικα για τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ το 2012.
Η οικονομία επηρεάζεται πλέον από τις παρενέργειες ενός φαύλου κύκλου όπου η μεγαλύτερη ύφεση απαιτεί νέα μέτρα που δεν αποδίδουν καθώς χειροτερεύουν οι προσδοκίες χωρίς χρονικά σαφή προοπτική εξόδου από την κρίση.
Έτσι απαιτούνται νέες προβλέψεις για ακόμα μεγαλύτερη ύφεση ώστε να ληφθούν νέα μέτρα κ.ο.κ., σε ένα περιβάλλον αδυναμιών και καθυστερήσεων της ελληνικής πλευράς να παραγάγει ουσιαστικό και αξιόπιστο έργο αναπροσαρμογής.
Με τις ανωτέρω πρακτικές, σταθερή ανάκαμψη της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης δεν μπορεί να σημειωθεί. Η απολύτως αναγκαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα γίνει δυνατή, μόνον εφόσον καταστεί εμφανές ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται αποδίδουν.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές συμβάλλουν ουσιαστικά στην βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, και εξόδου της χώρας από την κρίση.
Το τελευταίο δεν εξυπηρετείται από τις συνεχείς αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον, τονίζει η Alpha Bank.
Το ζητούμενο, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, είναι να αισθανθεί επιτέλους ο έλληνας εργαζόμενος, καταναλωτής και επιχειρηματίας ότι η ελληνική οικονομία έχει αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές και ότι δεν έχει καμιά ανάγκη να εμπλακεί στη δίνη μιας άτακτης χρεοκοπίας ή της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, που προβάλλονται ως εύκολες λύσεις από πολλές, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.