Ο Chief Financial Officer του Ομίλου Λάτση κ. Emmanuel Leonard C. Bussetil και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αlpha Bank κ. Δημήτρης Μαντζούνης διεξάγουν από χθες διαβουλεύσεις για το θέμα της συγχώνευσης εστιάζοντας στο που θα βρεθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα καλύψει τις ανάγκες που θα προκαλέσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Μετά την αποκρυστάλλωση των όρων του PSI plus τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίσθηκε η αρχική συμφωνία (haircut 21%) έχουν ανατραπεί πλήρως.

Έτσι, το haircut των ομολόγων που σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα ανέλθει στο 70% συνεπάγεται ζημίες 3,9 δισ. ευρώ για την Eurobank και 1,4 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, ήτοι αθροιστικά οι ζημιές θα φθάσουν στα 5,3 δισ. ευρώ, όταν η συμφωνία που είχαν παρουσιάσει οι δύο πλευρές στις 29 Αυγούστου 2011 προέβλεπε πως η έκτακτη επίπτωση του PSI για το ενοποιημένο σχήμα θα ανερχόταν σε 1,2 δισ. ευρώ (μετά από φόρους).

Βάσει του αρχικού σχεδίου θα έπρεπε να δρομολογηθεί ενίσχυση κεφαλαίων κατά 3,9 δισ. ευρώ. Αν υπολογιστούν και τα αποτελέσματα της άσκησης της Blackrock τότε ενδεχομένως η ενίσχυση κεφαλαίων της Alpha – Eurobank να έφτανε τα 7 δισ. ευρώ.

«Ψάχνουν 5,3 δισ. ευρώ», δηλώνει τραπεζικό στέλεχος που έχει εμπλακεί στη διαδικασία συγχώνευσης. Όπως αναφέρει, η ανεύρεση αυτών των κεφαλαίων είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας. Αν βρεθούν τότε θα προχωρήσει. Αν όχι τότε δεν θα υλοποιηθεί.

«Για την Alpha Bank είναι πιο εύκολο να βρει τα 1,4 δισ. ευρώ μόνη της και να αναζητήσει τη στήριξη του Κατάρ σε αυτή τη φάση», δηλώνει το ίδιος στέλεχος. «Η Eurobank έχει πίσω της ένα μεγάλο μέτοχο ωστόσο η κάλυψη των 3,9 δισ. ευρώ δεν είναι εύκολη υπόθεση», σημειώνει.

Σημειώνεται πως η σχέση ανταλλαγής μετοχών βάσει της αρχικής συμφωνίας είχε καθορισθεί σε 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Alpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές της Eurobank. Αντιστοιχούσε δε σε 0,714 μετοχές της Alpha για κάθε μία της Eurobank.

Με βάση τη σχέση ανταλλαγής, η μετοχική σύνθεση που θα προέκυπτε θα αποτελείτο από μετόχους της Alpha Bank κατά 57,5% και από μετόχους της Eurobank κατά 42,5%.

Πάντως στελέχη που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων των Alpha Bank – Eurobank αναφέρουν πως η σχέση ανταλλαγής μετοχών δεν είναι το κομβικό θέμα στη διαπραγμάτευση και επιβεβαιώνουν πως και για τις δύο πλευρές προέχει η διασφάλιση των κεφαλαίων που θα κρατήσουν τα δύο ιδρύματα μακριά από την κρατικοποίηση. «Ο δρόμος αυτός είναι μοναχικός», δηλώνει με νόημα πολύπειρο τραπεζικό στέλεχος.