Παραδίδεται σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα, το αποτέλεσμα του διαγωνιστικού ελέγχου που διενήργησε στις ελληνικές τράπεζες η Black Rock. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της έκθεσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του επομένου μήνα, σύμφωνα άλλωστε και με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Μνημόνιο.

Ο διαγωνιστικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε αφορούσε κατά κύριο λόγο τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να προσδιοριστεί η κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα απαιτείται εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, η οποία έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των δανείων.

Το ακριβές μέγεθος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα χρειαστεί ο κάθε τραπεζικός όμιλος θα αποφασιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού συνυπολογιστούν και οι απώλειες που θα υποστούν τα πιστωτικά ιδρύματα από την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν, σύμφωνα με τους όρους που θα αποφασιστούν στο πλαίσιο του περίφημου PSI+.

Πάντως, η συμφωνία της ΕΕ, της 26ης Οκτωβρίου, προβλέπει ότι από το νέο πακέτο χρηματοδότησης των 135 δισ. ευρώ, που θα λάβει η χώρα μας για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση), θα διατεθούν μέχρι 30 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.