Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στις 70,4 μονάδες από 68,6 μονάδες.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η βελτίωση εκπορεύεται από οριακές βελτιώσεις στις επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Αντίθετα, στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, ενώ στις υπηρεσίες, η αρνητική μεταβολή είναι οριακή.
Όπως είχε προβλεφθεί στο προηγούμενο δελτίο, η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας, οδήγησε πράγματι σε οριακή έστω βελτίωση του κλίματος, παρόλο που οι αβεβαιότητες παραμένουν.
Αναλυτικότερα:
– Στη Βιομηχανία, εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να καταγράφουν μικρή αποκλιμάκωση.
– Στις Υπηρεσίες, πτωτικά κινούνται οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, εξελίξεις οι οποίες αντισταθμίζονται από την άμβλυνση των αρνητικών προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.
– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και ιδιαίτερα οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο διευρύνονται, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ήπια.
– Στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων καταγράφουν άνοδο, ενώ οριακή βελτίωση σημειώνεται και στις εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου.
– Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται οριακά. Τις εξελίξεις αυτές αντισταθμίζει η βελτίωση στην πρόθεση για αποταμίευση, μετά το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Νοεμβρίου, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας καταγράφουν οριακή επιδείνωση, σημειώνοντας όμως νέο ιστορικά υψηλό ρεκόρ.
ΕΕ- Ευρωζώνη: Εξασθένηση του κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε κατά 0,8 και 0,5 μονάδες χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, αντίστοιχα, φθάνοντας στις 92,0 και 93,3 μονάδες.
Ο σχετικός δείκτης απέχει πλέον από το μακροχρόνιο μέσο όρο του και στις δύο ζώνες. Στους επιμέρους τομείς, οι προσδοκίες επιδεινώνονται στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, στη Βιομηχανία παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες και μόνο στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνουν μικρή άνοδο. Σε ό,τι αφορά την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, αυτή σημειώνει περαιτέρω μείωση.
Έρευνα Καταναλωτών
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε και το Δεκέμβριο κατά 0,4 μονάδες και διαμορφώθηκε στις -81,9 μονάδες, παραμένοντας, ωστόσο, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδό του.
Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση και την υφεσιακή πορεία της οικονομίας και, ενώ επηρεάζεται από τις συνθήκες τις αγοράς, ταυτόχρονα, επηρεάζει την ενεργό ζήτηση, η οποία, με τη σειρά της, αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη της οικονομίας.
Όλες οι ενδείξεις από τα επιμέρους στοιχεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συναινούν στο ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα παραμείνουν για καιρό ακόμη και με μεγάλη διαφορά, οι πλέον απαισιόδοξοι έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων. Στην αμέσως λιγότερο απαισιόδοξη θέση βρίσκονται οι Πορτογάλοι, ενώ έπονται οι Ούγγροι, οι Κύπριοι, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε καθοδικά σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θετικοί δείκτες καταγράφηκαν και το Δεκέμβριο μόνο στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Αναλυτικότερα, για την Ελλάδα επισημαίνονται τα εξής:
– Οριακή κάμψη στις ήδη χαμηλές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
– Επιδεινώνονται οριακά οι εξαιρετικά χαμηλές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
– Ανάκαμψη, μετά το ιστορικό χαμηλό στην πρόθεση για αποταμίευση.
– Σε νέο ιστορικό υψηλό οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
– Αμβλύνονται οι πολύ αρνητικές προβλέψεις για μείζονες αγορές.
– Ήπια αποκλιμάκωση των πληθωριστικών προσδοκιών.
– Περαιτέρω άνοδος του ποσοστού των νοικοκυριών που δηλώνει ότι “μόλις τα βγάζει πέρα.