Υπέρ μιας «ισχυρότερης διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη, ακόμα και με τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, τάσσεται η Φινλανδία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ζίρκι Κατάινεν, ο οποίος συντάσσεται έτσι με τις θέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη διακυβέρνηση. Μέχρι σήμερα ζούσαμε καταστάσεις κατά τις οποίες ήταν πιθανό να διαπραγματευτεί κάποιος που είχε παραβιάσει τους κανόνες. Δεν μπορούμε πλέον να επιτρέψουμε μια τέτοια συμπεριφορά. Για το λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μια τροποποίηση των συνθηκών για να πετύχουμε πιο αυστηρούς κανόνες. Ό,τι μπορεί να ενισχύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική πειθαρχία είναι θετικό», τονίζει ο Κατάινεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα La Tribune.

Σύμφωνα με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, «τα έξι ευρωπαϊκά μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία, αλλά πρέπει να πάμε πιο μακριά. Είναι απαραίτητη μια μεγαλύτερη αυτοματοποίηση των κυρώσεων εναντίον εκείνων που δε σέβονται το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Χρειάζονται πιο ανεξάρτητοι Ευρωπαίοι επίτροποι που θα μπορέσουν να ελέγχουν στενότερα την αυστηρή τήρηση των κανόνων», επισήμανε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.