Την πεποίθησή του ότι η Κίνα θα μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, χάρη στις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας, η επιχειρηματικότητα και οι καινοτόμες δραστηριότητες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ, σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνόδου.

Ο Λι είπε ότι η Κίνα δεν θα αντιμετωπίσει ούτε θα επιτρέψει να υπάρξει φέτος μεγάλη ανεργία συγκεκριμένων ομάδων, καθώς η κυβέρνηση είναι σε θέση να διασφαλίσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η Κίνα, που δημιουργεί πάνω από 13 εκατομμύρια αστικές θέσεις εργασίας ετησίως επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις φέτος αναφορικά με τις θέσεις εργασίας και υπογράμμισε ότι η διασφάλιση της απασχόλησης είναι μεγάλης σημασίας για μία χώρα με 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Περίπου 7,95 εκατομμύρια φοιτητές θα αποφοιτήσουν από τα κινεζικά πανεπιστήμια και κολέγια και περίπου 5 εκατομμύρια από τα δευτεροβάθμια επαγγελματικά στοιχεία, σημείωσε ο Λι. Έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στους εργαζόμενους που έχουν απολυθεί λόγω των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας, ο αριθμός των οποίων μπορεί να πλησιάσει το 1 εκατομμύριο φέτος.

Ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε τους εργαζόμενους, που έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας σε τομείς της οικονομίας, να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε αναδυόμενους κλάδους. Η κυβέρνηση βοήθησε περίπου 720.000 απολυμένους εργαζόμενους να βρουν νέα δουλειά πέρυσι, σημείωσε ο Λι.

«Δουλειά της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα καλό περιβάλλον και τις αναγκαίες συνθήκες για να χρησιμοποιούν οι πολίτες τη δική τους σοφία και σκληρή δουλειά, δημιουργώντας χρυσές ευκαιρίες για τους ίδιους», δήλωσε. Υποσχέθηκε, επίσης, τη βοήθεια της κυβέρνησης για την κάλυψη των βασικών αναγκών όσων δυσκολεύονται να βρουν εργασία. Ένα συνολικό ποσό 100 δισ. γιουάν από ειδικούς πόρους έχει δοθεί από τον κεντρικό προϋπολογισμό για να βοηθήσει την επανεγκατάσταση απολυμένων εργαζόμενων, τόνισε ο κινέζος πρωθυπουργός.