Στην Λισαβόνα βρίσκεται η τρόικα, για την δεύτερη αξιολόγηση του σχεδίου διάσωσης της Πορτογαλίας, ύψους 78 δισ. ευρώ.

Η Πορτογαλία θα προσπαθήσει, πάντως, να πείσει τους διεθνείς δανειστές της ότι θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμα, προκειμένου να περάσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Οι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ έφθασαν στην Πορτογαλία, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει την πιο βαθιά ύφεση στην οικονομία της, εδώ και δεκαετίες, λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας, που έχει απαιτήσει η τρόικα, αναφέρει το Reuters.

Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχώρησε άμεσα στην υιοθέτηση αυστηρών μέτρων λιτότητας, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από την Ελλάδα, αλλά και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πάντως, λόγω της αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ώστε να περνάει τα μέτρα από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Λισαβόνα, οι αξιωματούχοι της τρόικας θα ήθελαν να τελειώσουν την αξιολόγησή τους έως τις 18 Νοεμβρίου, ενώ θα παραχωρήσουν και σε συνέντευξη Τύπου.

Ο προϋπολογισμός για το 2012, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Πάντως, τα μέτρα λιτότητας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2012 έως και 4,5% του ΑΕΠ, αλλά και ο συνδυασμός μιας αύξησης της φορολόγησης αλλά και μείωσης των κρατικών δαπανών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.

Η έκθεση της τρόικας θα επικεντρωθεί σε αυτά τα μέτρα, ενώ θα αξιολογήσει επίσης και άλλες μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρει το Reuters.