Έκκληση τόσο για να εφαρμοστούν τα μέτρα από την Ελλάδα όσο και για εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής απηύθυνε ο νέος Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με το τι θα γίνει στη χώρα μας ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο κύριος Ντράγκι είπε ότι «είναι αδύνατον να μιλήσει κανείς για τις εξελίξεις στην Ελλάδα» εξαιτίας του καταιγιστικού ρυθμού των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι μοναδική λύση είναι «η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί από την ελληνική κυβέρνηση» αλλά και οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Δήλωσε, πάντως, ότι η ΕΚΤ «παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση που εκφράστηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι «δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στις Συνθήκες».

Όσον αφορά τη μείωση του βασικού επιτοκίου, ο κύριος Ντράγκι χαρακτήρισε την απόφαση «ομόφωνη» και δήλωσε ότι «εξασφαλίζει τη ζωτική ρευστότητα που έχει ανάγκη το τραπεζικό σύστημα».

Ανέφερε, πάντως, ότι το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό. Ενώ προέβλεψε και πτώση του πληθωρισμού κάτω και από το 2% μέσα στο 2012. Εκτίμησε, πάντως, πως η ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις και θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα και στις αρχές του 2012.

Όσον αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο νέος επικεφαλής της δήλωσε ότι «οι χώρες θα πρέπει να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις».