Η διαφορά απόδοσης των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων άγγιξε σήμερα τις 459 μονάδες βάσης, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου «έκλεισε» με πτώση 6,8%. Υπολογίζεται ότι «εξανεμίσθηκαν» είκοσι δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά την σημερινή ρωμαιοκαθολική γιορτή των Αγίων Πάντων παρέμεινε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι για να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της όλης κατάστασης.
Ο Μπερλουσκόνι, κατά τον ιταλικό Τύπο, σκοπεύει να εντάξει τα πρώτα μέτρα που του ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον «νόμο οικονομικής σταθερότητας», που συζητείται στην γερουσία της Ρώμης.
Σχολιαστές τονίζουν ότι πρόκειται για «κούρσα ενάντια στο χρόνο», από την στιγμή που τα δεκαετή ομόλογα του ιταλικού δημοσίου έχουν ξεπεράσει σε απόδοση, το 6,20% και εάν υπερβούν το όριο του 6,50%, η αρνητική πορεία της οικονομίας θα είναι πιθανότατα μη αντιστρέψιμη. Ο ιταλός πρωθυπουργός θα κάνει το παν για να μεταβεί στην διάσκεψη του G20 των Κανών με κάποια, πρώτα, απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την σταθεροποίηση της οικονομίας και την επείγουσα ανάγκη μέτρων για την ανάκαμψη.
Ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ σήμερα να προχωρήσει «γρήγορα» στην εφαρμογή του νέου πακέτου έκτακτων μέτρων.
Μένει να εξακριβωθεί, κατά πόσον η Λέγκα του Βορρά θα τον στηρίξει στην όλη του προσπάθεια, ιδίως αν επαληθευθούν οι προβλέψεις παρατηρητών, που κάνουν λόγο για πιθανή νέα -τρίτη, κατά σειρά- δέσμη μέτρων λιτότητας.
Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, από την μεριά της, δείχνει πρόθυμη να στηρίξει τυχόν έκτακτες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν στην χώρα να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα στις αγορές, αλλά ζητά, σε αντάλλαγμα, την παραίτηση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού και την σύσταση «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης».
Η Ένωση Βιομηχάνων Confindustria, μαζί με το Δίκτυο των Επιχειρήσεων και την Ένωση Ιταλικών Συνεταιρισμών, απευθύνει έκκληση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι «να εξακριβώσει αμέσως αν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων. Διαφορετικά» -τονίζουν οι παραγωγικοί φορείς της Ιταλίας- «θα πρέπει να βγάλει τα σχετικά συμπεράσματα, χωρίς να χαθεί χρόνος, προς το συμφέρον όλης της χώρας».