Ομάδα χωρών της Ε.Ε. έχει αντιρρήσεις στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει επιπλέον ποσό ύψους 2,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Επιπλέον το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες αντιτίθενται σε μέρος του σχεδίου που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση της εθνικής εισφοράς για τα κοινοτικά προγράμματα στο 5% από 15%, όσον αφορά στις χώρες που έχουν λάβει βοήθεια για τη διάσωσή τους.

Η αντίθεσή αυτή, προσθέτει το δημοσίευμα, σημαίνει το «νέρωμα» μίας ένεσης κεφαλαίων στην Ελλάδα που εκτιμάται στα 880 εκατ. ευρώ με βάση την πρόταση της Επιτροπής.

Ομάδες εμπειρογνωμόνων από τις χώρες της ΕΕ προσπαθούν να επιτύχουν μία συμφωνία σχετικά με την πρόταση, την οποία παρουσίασε η Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο, ενώ οι πρόσθετες πληρωμές προβλέπεται να γίνουν στις αρχές του 2012.

Τη μεγαλύτερη αντίθεση από τις πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες αφορά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αναδρομική μείωση της εθνικής εισφοράς για τα έργα στο 5%, η οποία θα σήμαινε την επιστροφή για τις έξι χώρες του ποσού που αντιστοιχεί στο 10% της αξίας των έργων που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Η επιστροφή αναδρομικά των πόρων αυτών αντιστοιχεί σε τουλάχιστον το 50% των 2,9 δισ. ευρώ, που προβλέπονται για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Λεττονία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που μετέχουν στις συζητήσεις.

Μία πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις είπε ότι μερικές kυβερνήσεις φοβούνται ότι το σχέδιο της Επιτροπής θα οδηγήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2012, ενώ η Επιτροπή θεωρεί ότι το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ μπορεί να χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενους πόρους.