Μετά της, όχι και τόσο θερμής, υποδοχής που έτυχαν οι συστάσεις του το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πολωνία, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιντνερ, επανέρχεται με παραινέσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να ακολουθήσουν το αμερικανικό… παράδειγμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008.

«Νομίζω ότι θα τους δούμε να παίρνουν παραδείγματα από τη δική μας κρίση, να παίρνουν μαθήματα από λύσεις που πέτυχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Γκάιντνερ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg αναφερόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες και τους αξιωματούχους της ευρωζώνης. «Ήδη το βλέπουμε αυτό να γίνεται πράξη σε ορισμένες επιλογές που κάνουν» σημείωσε.

Κατά τις συνεδριάσεις του Ecofin και του Eurogroup, στην Πολωνία, όπου ήταν προσκεκλημένος, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους προκειμένου να αποσοβήσουν «καταστροφικούς οικονομικούς κινδύνους».

Η πρότασή του, πάντως, για ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης στα πρότυπα του αμερικανικού πακέτου δανείων TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility), απορρίφθηκε από πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι Ευρωπαίοι «έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν και το ξέρουν αυτό καλύτερα από τον καθένα» υποστήριξε ο Τ. Γκάιντνερ.

Πηγή: 24h.gr