Το παρασκήνιο της απόφασης για το νέο τέλος, εν είδη κεφαλικού φόρου στα ακίνητα είναι ακριβώς αυτό που φαντάστηκαν όλοι οι Έλληνες όταν άκουσαν τις ανακοινώσεις και υποψιάστηκαν οι υπουργοί όταν η κ.Μακριδάκη η γραμματέας του πρωθυπουργού τους ειδοποίησε ότι πρέπει να ανέβουν στην Θεσσαλονίκη για έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι εκπρόσωποι της τρόικα την Παρασκευή έστειλαν τελεσίγραφο. Αν δεν καλυφθεί το 1,5 δις που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση η 6η δόση δεν θα δοθεί. Ή μάλλον θα δοθεί μόνο στο ποσοστό εκείνο που απαιτείται για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση του χρέους. Τι σήμαινε αυτό; Ότι δεν θα δινόταν το ποσοστό εκείνο που θα εξυπηρετούσε τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους (μισθούς συντάξεις κλπ..). Μάλιστα η διορία έληγε σήμερα Κυριακή.
Μπροστά σε αυτό το καταστροφικό ενδεχόμενο ενεργοποιήθηκε μια παλιά ιδέα η οποία είχε μείνει στα αζήτητα των συρταριών του υπουργείου οικονομικών. Η επιβολή έκτακτου τέλους στα ακίνητα και μάλιστα για διασφαλιστεί η άμεση είσπραξη ,όπως απαίτησε η τρόικα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στο υπουργικό συμβούλιο βέβαια έπεσε και η ιδέα νέας αύξησης του ΦΠΑ αλλά εγκαταλείφθηκε αμέσως καθώς κανείς δεν μπορούσε να διασφαλίσει την είσπραξη….
Για μια ακόμα φορά ο Ευάγ.Βενιζέλος ανέλαβε να ανακοινώσει τα δυσάρεστα .Ο πρωθυπουργός τυπικά μόνο τηλεφώνησε στον Α.Σαμαρά. Λίγο αργότερα, πάντως, στην συνέντευξη τύπου απέκλεισε μεν το ενδεχόμενο εκλογών όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μέτρων αν δεν αποδώσουν τα υπάρχοντα.
Παράλληλα προετοίμασε το έδαφος για άρση της μονιμότητας των Δημοσίων υπαλλήλων μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης .«Η κυβέρνηση -τόνισε ο Γ.Παπανδρέου-κάνει ένα μεγάλο αγώνα. Έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας που υπάρχει ποτέ στην ιστορία του πλανήτη. Υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις. Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που αποφασίζουμε παρά τις δυσκολίες. Εάν δεν είμαστε συνεπείς βεβαίως θα έρθει η κυβέρνηση και θα πάρει διορθωτικά μέτρα».
Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημείωσε «Ούτε μαζικές απολύσεις γίνονται ούτε θα γίνουν. Ούτε στο μισό πάει ο μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Πάμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο. Τουλάχιστον σήμερα δεν υπάρχει αυτός ο φόβος της απόλυσης. Όμως ο δημόσιος τομέας έχει ήδη μειωθεί. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν θα υπάρξουν ταμπού», σημείωσε Γιώργος Παπανδρέου».
Πηγή: 24h.gr