«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», δηλώνει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Τσαρλς Νταλάρα, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF/ International Institute of Finance).

Ο άνθρωπος – κλειδί που θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στη Ρώμη, εκπροσωπώντας την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών, επενδυτών και τραπεζών τονίζει ακόμα ότι η συμφωνία «δεν καλύπτει όλα τα ζητήματα», χρειάζεται τη συμμετοχή όλων (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)».

Παράλληλα τονίζει ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος για τη συμμετοχή ιδιωτών», αλλά δεν εξηγεί τι θα πυροδοτήσει του ιδιώτες να συμμετάσχουν. Πάντως, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση», αλλά το θέμα επαφίεται στους Έλληνες, τις τράπεζες και τους συμβούλους τους.

Ο κ. Νταλάρα αποκλείει να εφαρμοστεί σε άλλη χώρα το ελληνικό σχέδιο, ενώ εμφανίζεται καθησυχαστικός για την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, όπως λέει «δεν ξέρει κατά πόσο θα αποκατασταθεί γρήγορα η ελληνική οικονομία στις αγορές», δηλαδή πότε θα αναβαθμιστεί εκ νέου από τους οίκους αξιολόγησης που την έχουν θέσει τώρα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας»

Σημειώνεται ότι το τελικό σχέδιο εμπλοκής των ιδιωτών στην ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ανακοινώθηκε από τους Ευρωπαίους στις Βρυξέλλες, φέρει σε μεγάλο βαθμό και τη δική σφραγίδα του κ. Νταλάρα ως επικεφαλής του IIF.