Συμφώνησαν μεν στη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια των stress tests, δεν
συμφώνησαν όμως ως προς το ποια στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν σε 10 μέρες,
οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια», τόνισε ο Ντιντιέ Ρέιντερς, υπουργός Οικονομικών του Βελγίου το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην προεδρία της ΕΕ. Επιχείρησε δεν να υποβαθμίσει τη διαφωνία μεταξύ των υπουργών λέγοντας «δεν υπάρχει πρόβλημα με τις επιλογές… Πρόκειται μόνο για ένα πρόβλημα συντονισμού, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα δημοσιεύσουμε την ίδια στιγμή… όλα τα στοιχεία».

Άλλοι υπουργοί όμως, όπως γράφει η nafteboriki.gr, επέμειναν ότι υπάρχουν ακόμη διαφωνίες επί της διαδικασίας. «Συζητάμε ακόμα τι θα δημοσιεύσουμε από τα stress tests», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ.

Ενίσχυση των τραπεζών με κεφάλαια από τις αγορές προκρίνει ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτηρίζοντας «ύστατη λύση» την εθνική στήριξη.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλη αναταραχή στις αγορές, εν μέρει διότι παραμένει η αβεβαιότητα για τις τράπεζες…  γι’ αυτό η διαφάνεια είναι καλύτερη», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα τεστ στα οποία θα υποβληθούν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να δείξουν ποια ιδρύματα χρειάζονται νέα κεφάλαια για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικέw τράπεζες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα περάσουν
επιτυχώς τα tests. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, όσο και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Νανόπουλος.