Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προτείνει σχέδιο που θα του επιτρέψει να δανείζεται απευθείας από τις διεθνείς αγορές ώστε να μπορεί να παρέχει βοήθεια σε κράτη-μέλη που βρίσκονται σε κρίση, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet επικαλούμενη δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

«Ενδεχομένως να προκύψουν περιστάσεις που αυτό θα είναι είτε απαραίτητο, είτε προτιμότερο από πλευράς αποτελεσματικότητας, ώστε να αυξηθούν σημαντικά οι ίδιες πηγές χρηματοδότησης του ΔΝΤ» αναφέρει το έγγραφο με ημερομηνία 23 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Hurriyet, οι «αξιοποιήσιμοι πόροι» του ΔΝΤ για παροχή στήριξης σε χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος βρίσκονται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 60 ετών, από τη σύσταση του Ταμείου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ, τα οποία και θα κληθούν να εγκρίνουν το σχέδιο, αλλά είναι πιθανό να συναντήσει εμπόδια, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Ο Domenico Lombardi, καθηγητής οικονομικών και πρώην διοικητικό στέλεχος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι τα κεφάλαια του ΔΝΤ δεν έχουν «ακολουθήσει» το ρυθμό ανάπτυξης των διεθνών κεφαλαιαγορών, ωστόσο είναι πιθανό ότι κάποια μέλη του δεν θα υποδεχθούν θετικά ένα σχέδιο που υπονομεύει την ανεξαρτησία του οργανισμού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι και άλλοι πολυμερείς διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν δανειστεί από τις αγορές «και το Ταμείο θα μπορούσε σίγουρα να αντλήσει από αυτή την εμπειρία».