Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε και τυπικά την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του ελληνικού δανείου, ύψους 4,1 δισ. ευρώ, ενώ η έκθεση προόδου του ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιευτεί αύριο.

Ωστόσο οι επικεφαλής του ΔΝΤ προέβησαν σε δηλώσεις λέγοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει κάνει πρόοδο, όμως χρειάζεται η εφαρμογή «μεγάλων μεταρρυθμίσεων» που καθυστερούν και οι οποίες είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας αναφέρεται ότι επείγουν, ενώ τονίζεται ότι «για να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σημαντικό μέχρι τον Μάιο να ολοκληρωθεί η μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Και πρέπει να διασφαλιστεί οπωσδήποτε η δίκαιη κατανομή των βαρών, συνεπώς ο κοινωνικός διάλογος είναι ευπρόσδεκτος».

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής και περιστολή δαπανών, ιδιαίτερα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ επισημαίνει ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου, όπως επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.