H 17η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Vodafone, για την περίοδο 2022-2024, αποτυπώνει τη δέσμευση της εταιρείας για ψηφιακό μετασχηματισμό με υπευθυνότητα, ενισχυμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές για τη χώρα, και συνεχή στήριξη της κοινωνίας, που διαμορφώνει ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον.
Με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ έως το 2029, η εταιρεία ενισχύει την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών συνδεσιμότητας, εξασφαλίζοντας καθολική πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις.
Το 2023, η Vodafone διασύνδεσε 10 νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες, καθώς και στις τοπικές επιχειρήσεις να καρπωθούν τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επιπρόσθετα, η εταιρεία ανέλαβε την προσαιγιάλωση του καλωδιακού συστήματος 2Africa στο Τυμπάκι της Κρήτης, μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες υποδομές οπτικών ινών για την παγκόσμια συνδεσιμότητα, που αναμένεται να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη.
Εξίσου σημαντική είναι και η δέσμευση για κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, με την εταιρεία να εστιάζει σε δράσεις που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Μέσα από στρατηγικές δράσεις, η Vodafone έχει επενδύσει πάνω από 270.000 ευρώ για την κατάρτιση των εργαζομένων της, ενώ εισήγαγε υβριδικό μοντέλο εργασίας, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας με την παρουσία στο γραφείο.
Παράλληλα, παρέχει 16 εβδομάδες γονικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για όλους τους νέους γονείς και ενισχύει την κουλτούρα της εθελοντικής προσφοράς, με περισσότερες από 1.000 ώρες εθελοντισμού και τη συμμετοχή 200 εργαζομένων σε προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Μέσα από το Ίδρυμα Vodafone, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα. Τα τελευταία 13 χρόνια, το Ίδρυμα και η Vodafone Ελλάδας έχουν συνεισφέρει πάνω από 8 εκατ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα Generation Next έχει ήδη ωφελήσει περισσότερους από 125.000 μαθητές, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε ψηφιακές δεξιότητες και καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία. Ταυτόχρονα, το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής έχει πραγματοποιήσει 13.490 ιατρικές εξετάσεις, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
Tο Ίδρυμα Vodafone βρέθηκε, επίσης, στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της βίας με την βοήθεια της τεχνολογίας. Μέσω της συνεργασίας του Ιδρύματος με την Ελληνική Πολιτεία, αναπτύχθηκε η εφαρμογή Panic Button για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Μέχρι σήμερα, χιλιάδες γυναίκες το έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους τηλέφωνο, ενώ εκατοντάδες εξ αυτών το ενεργοποίησαν, προκαλώντας την άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας για την προστασία των θυμάτων. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, αναπτύχθηκε και παραδόθηκε η ψηφιακή εφαρμογή SafeYOUth, το πρώτο στην Ευρώπη ψηφιακό εργαλείο που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο τρόπο τα ζητήματα βίας και παραβατικότητας από και προς ανηλίκους.
Η Vodafone Ελλάδας υλοποιεί συντεταγμένο σχέδιο κλιματικής μετάβασης με στόχο τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη λειτουργία της έως το 2028. Μέχρι το 2024, η εταιρεία είχε μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 93% σε σχέση με το 2020, ενώ το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέσω εγγυήσεων προέλευσης, οδηγώντας σε μείωση των έμμεσων εκπομπών κατά 188.000 τόνων CO2. Επιπρόσθετα, το 99% του στόλου της εταιρείας αποτελείται από υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, ενώ μέχρι το 2028 ο στόλος της θα αποτελείται αποκλειστικά από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.
Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται, επαναχρησιμοποιείται ή μεταπωλείται. Τη τριετία 2022-2024 ανακυκλώθηκαν 180 τόνοι εξοπλισμού δικτύου, ενώ μέσω του προγράμματος «Ρίξ’ το στην Ανακύκλωση» σε 300 σημεία στην Ελλάδα, η Vodafone ανακύκλωσε 4000 κινητά τηλέφωνα.
Το 2023, το Ίδρυμα Vodafone παρουσίασε το 2023 την πρώτη του συντεταγμένη δράση για την προστασία του Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus Lab) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για το πρόγραμμα Vodafone Posidonia, μια στρατηγική πρωτοβουλία που αφορά στη χαρτογράφηση και προστασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών της αποκλειστικά ενδημικής στον μεσογειακό χώρο Ποσειδωνίας (P.oceanica) και την ανάδειξή τους ως έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Μεσογείου.
Πιστή στον εταιρικό της σκοπό, η Vodafone είναι προσηλωμένη στο να χτίζει μια βιώσιμη, αξιόπιστη και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακή κοινωνία, ενδυναμώνοντας τους ανθρώπους με τεχνολογικές λύσεις και προστατεύοντας τον πλανήτη. Σε επίπεδο Διακυβέρνησης, η εταιρεία καλλιεργεί συστηματικά την εμπιστοσύνη των πελατών, των εργαζομένων και των κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται, με σύγχρονες πολιτικές που διασφαλίζουν την ακεραιότητα και τη διαφάνεια, με ανάπτυξη ασφαλών και αξιόπιστων δικτύων, καινοτόμες υπηρεσίες και τα αυστηρότερα πρωτόκολλα για την προστασία των πελατών της.
«Επενδύουμε σε κρίσιμες υποδομές, προκειμένου τα δίκτυα νέας γενιάς να φθάσουν σε κάθε γωνιά της χώρας. Εφοδιάζουμε με ψηφιακές δεξιότητες μαθητές και εκπαιδευτικούς με το πρόγραμμα Generation Next. Ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους που μπορεί να βρεθούν σε δυσχερή και ευάλωτη θέση με ψηφιακές εφαρμογές για την αντιμετώπιση της βίας κάθε μορφής. Περιορίζουμε δραστικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, με αξιοποίηση αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και βοηθάμε τους πελάτες μας να μειώνουν τη δική τους κατανάλωση μέσω καινοτόμων τεχνολογικών υπηρεσιών», αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης.
Και καταλήγει: «Με όχημα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας και την τόνωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, δικαιούμαστε να αισιοδοξούμε για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, χωρίς αποκλεισμούς, με ισότιμες ευκαιρίες ευημερίας για όλους».
Περισσότερα για τον απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης: Vodafone_Apologismos_Viosimis_Anaptixis