Ελαφρύτερο θα είναι το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωση που θα υποβάλουν το 2025 χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μικρό σκάφος, βάρκα ή φουσκωτό έως 7 μέτρα καθώς καταργείται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Οι τίτλοι τέλους στο φόρο πολυτελείας πέφτουν από φέτος για όλα τα σκάφη αναψυχής μήκους έως 7 μέτρα που σημαίνει ότι η φορολογική ελάφρυνση για τους φορολογούμενους ξεκινάει από τα 780 ευρώ και φτάνει τα 1.040 ευρώ.

Πότε επιβάλλεται

Με τη νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών:

  1. Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης) που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 7 μέτρων, όπως αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  2. Ο φόρος επιβάλλεται στα ποσά του τεκμηρίου διαβίωσης και υπολογίζεται αναλυτικά ως εξής:
  • Για επιβατικά αυτοκίνητα από 1.929 κυβικά εκατοστά έως 2.500 κυβικά, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%.
  • Για επιβατικά αυτοκίνητα από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του τεκμηρίου διαβίωσης επί συντελεστή13%.

Εξαιρέσεις

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Επιπλέον, από το φορολογικό έτος 2019 και εξής, εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης πολυτέκνων με 4 τουλάχιστον εξαρτώμενα τέκνα.

  • Για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.
  • Για δεξαμενές κολύμβησης, εσωτερικές και εξωτερικές, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.
  • Για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 7 μέτρων, ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από το φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπον τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.